EU parlament prihvatio rezoluciju kojom se poziva na prekid progona Edwarda Snowdena

"Ovo nije udar protiv američke vlade, nego prilika da se krene naprijed", napisao je Snowden.

Monika Nožić Monika Nožinić | 30.10.2015. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski parlament pozvao je sve zemlje članice EU da odbace sve kaznene prijave protiv Edwarda Snowdena i da ga zaštite od izručenja SAD-u.

Glasanje je bilo vrlo tijesno – 285 EU zastupnika glasalo je za rezoluciju dok je 281 bilo protiv. No, rezolucija je ipak prošla, mada sa samo 4 glasa prednosti, te se njome sada zabranjuje izručenje Snowdena trećoj strani. Drugim riječima, nakon ove rezolucije Snowden bi mogao zatražiti azil u nekoj od država članica Europske Unije.

Ova je odluka ipak snažan signal iz EP-a kojim države članice EU Snowdenu trebaju dati zaštitu i sigurno utočište. Zastupnici Europskog parlamenta koji su glasovali u Snowdenovu korist opisuju ga kao "branitelja ljudskih prava" i pozivaju zemlje članice da "odbace sve kaznene prijave" protiv njega.

Države članice trebaju mu "dati zaštitu i time spriječiti izručenje trećoj strani, u znak priznanja za njegov status zviždača i međunarodnog branitelja ljudskih prava", naveli su zastupnici Europskog parlamenta koji su Snowdenu dali svoj glas.

Sve zemlje članice EU imaju ugovore o izručenju s SAD, a ostaje vidjeti koje će zemlje biti spremni odreći se takvog sporazuma.

Wolfgang Kaleck, Snowdenov odvjetnik u Berlinu, kaže da je njegov klijent pozdravio ovaj potez . "Potičemo države članice u provedbi ove rezolucije", napisao je u priopćenju za Daily Dot.

Na Twitteru se oglasio i sam Snowden:

"Ovo nije udar protiv američke vlade, nego prilika da se krene naprijed", rekao je Snowden.

Bivši NSA žviždač u Moskvi živi od lipnja 2013. godine.

Izvor: Wired.co.uk

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti