EU traži od velikih internetskih platformi da pojačaju borbu protiv lažnih vijesti

I potpredsjednica EK-a za transparentnost Vera Jourova upozorava da je potrebno učiniti više kako bi se ojačala borba protiv lažnih vijesti.

Martina Čizmić | 10.09.2020. / 14:35

Twitter, ilustracija (Foto: AFP)

Velike internetske platforme Facebook, Google i Twitter prije dvije su godine potpisale svojevrsna pravila ponašanja, kojima su se obvezale da će se boriti protiv dezinformacija. No Europska komisija nije zadovoljna njihovim angažmanom i traži da se više potrude i budu učinkovitiji.

Iz Europske komisije podsjećaju kako je broj lažnih vijesti i dezinformacija na internetskim platformama tijekom pandemije koronavirusa višestruko porastao te je na tim platformama da ojačaju borbu protiv njih.

Twitter, ilustracija Facebook i Twitter uvode nove mjere u borbi protiv dezinformacija uoči američkih predsjedničkih izbora

U izvještaju o provođenju potpisanih pravila, koji je Reuters dobio na uvid, Komisija je navela nekoliko problema.

Oni se mogu podijeliti u četiri široke kategorije - nesustavna i nepotpuna primjena pravila na platformama i u zemljama članicama, nedostatak unificiranih definicija, postojanje nekoliko velikih rupa u područjima koje pravila pokrivaju te ograničenja koja se odnose na samoregulacijsku prirodu pravila, stoji u izvještaju.

I potpredsjednica EK-a za transparentnost Vera Jourova upozorava da je potrebno učiniti više kako bi se ojačala borba protiv lažnih vijesti.

Društvene mreže (Foto: AFP) 5 načina kako prepoznati lažne informacije na društvenim mrežama

Platforme trebaju biti odgovornije i transparentnije. Moraju se otvoriti i osigurati bolji pristup podacima, istaknula je Jourova.

Komisija se ozbiljno odlučila pozabaviti problemom lažnih vijesti pa bi do kraja godine trebala, u sklopu odredbe o digitalnim uslugama, predložiti nova pravila koja bi povećala odgovornost društvenih mreža za sadržaj na njihovim platformama.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti