Europa i SAD zaostaju: Kina je vodeća zemlja po pitanju umjetne inteligencije i grabi velikim koracima naprijed

Sjedinjene Države i Europska unija moraju obratiti pozornost na ono što čini Kina i na to odgovoriti, jer zemlje koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju oblikovat će svoju budućnost.

Hina | 26.01.2021. / 17:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska unija zaostaje u razvoju i korištenju umjetne inteligencije, području u kojem su Sjedinjene Države predvodnik, dok Kina brzo napreduje, pokazuje izvješće američkog think tanka.

Istraživanje koje je provela Zaklada za informacijsku tehnologiju i inovacije iz Washingtona D. C., koje je objavljeno u ponedjeljak, usporedilo je situaciju u tim regijama na osnovi 30 parametara, uključujući ljudski talent, istraživanja, komercijalni razvoj i ulaganja u materijal i softver.

Sjedinjene Države predvodnik su na tom području, pokazuje izvješće koje se temelji na podacima za 2020., s rezultatom od 44,6 bodova od ukupno 100.

Predvodnik su u ključnim područjima kao što su ulaganja u startupove i financiranje istraživanja i razvoja.

Slijedi Kina koja je s 32 boda napredovala u nekoliko područja i prošle godine imala 214 od 500 najsnažnijih superračunala u svijetu, više od bilo koje druge zemlje (113 u SAD-u i 91 u Europskoj uniji).

Europska unija prikupila je samo 23,3 boda jer zaostaje kad je riječ o rizičnom kapitalu i kapitalnim ulaganjima, ali bolje stoji kad je riječ o objavi znanstvenih članaka.

Kineska vlada proglasila je umjetnu inteligenciju apsolutnim prioritetom i rezultati su vidljivi, rekao je Daniel Castro, direktor Centra za podatkovne inovacije pri tom think tanku, i glavni autor izvješća.

Sjedinjene Države i Europska unija moraju obratiti pozornost na ono što čini Kina i na to odgovoriti, jer zemlje koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju oblikovat će svoju budućnost i značajno poboljšati svoju gospodarsku konkurentnost, dok oni koji zaostaju riskiraju gubitak konkurentnosti u ključnim industrijama, naglasio je.

Kina je objavila 24.929 znanstvenih članaka o umjetnoj inteligenciji 2018., po najnovijim podacima, dok ih je u Europskoj uniji objavljeno 20.418, a u Sjedinjenim Državama 16.233, pokazuje izvješće.

Međutim, „kvaliteta američkih istraživanja u prosjeku je uvijek veća od one u Kini i Europskoj uniji”, rekao je Castro, dodajući da SAD „ostaje i dalje svjetski lider u koncipiranju čipova za sustave umjetne inteligencije”.

Da bi ostala konkurentna, Europa mora, ističu autori izvješća, pojačati fiskalne poticaje za istraživanja i razvijati javne istraživačke institute u tom području.

Što se tiče Sjedinjenih Država, da bi zadržale svoju čelnu poziciju, one moraju povećati potporu istraživanjima i primjeni umjetne inteligencije te udvostručiti napore za razvoj talenata u zemlji privlačeći istodobno i talente iz svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti