Europa potpisala novi sporazum o privatnosti koji omogućuje nesmetani protok podataka prema SAD-u

Novi sporazum zadovoljava stroge standarde zaštite podataka korisnika iz EU-a, što tvrtkama omogućuje prijenos informacija iz Europe u SAD bez potrebe za dodatnim sigurnosnim mjerama.

Branimir Vorša | 11.07.2023. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija (EU) odobrila je novi sporazum o zaštiti privatnosti osobnih podataka koji se prenose između Europe i Sjedinjenih Država. EU-SAD Izvršna komisija EU-a smatra da dogovoreni okvir za privatnost podataka pruža odgovarajuću zaštitu osobnih podataka i zadovoljava stroge standarde zaštite podataka korisnika iz EU-a, što tvrtkama omogućuje prijenos informacija iz Europe u SAD bez potrebe za dodatnim sigurnosnim mjerama.

Dogovor je proveden putem izvršne uredbe koju je potpisao američki predsjednik Joe Biden u listopadu, nakon preliminarnog sporazuma s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Slika nije dostupna Korak naprijed: Biden potpisao uredbu o prijenosu osobnih podataka iz EU u SAD, sad je lopta na europskoj strani

"Osobni podaci sada mogu slobodno i sigurno teći"

Sporazum ima za cilj riješiti dugogodišnji spor između Washingtona i Bruxellesa u vezi sa sigurnošću podataka građana EU-a koje pohranjuju tehnološke tvrtke u SAD-u.

Prethodni sporazumi o prijenosu podataka poništeni su, što je dovelo do neizvjesnosti za velike tehnološke tvrtke kao što su Google i Meta, jer je pokrenuo mogućnost ograničenja prijenosa podataka europskih korisnika koji se koriste za ciljano oglašavanje.

Osobni podaci sada mogu slobodno i sigurno teći iz Europskog gospodarskog prostora u Sjedinjene Države bez ikakvih daljnjih uvjeta ili ovlaštenja, rekao je povjerenik EU-a za pravosuđe Didier Reynders, izrazivši zadovoljstvo novim sporazumom.

Kritike sporazuma

Međutim, sporazum je naišao na kritike Maxa Schremsa, istaknutog europskog borca za privatnost koji je pokrenuo pravne sporove protiv dosadašnje prakse rukovanja podacima. Schrems je tvrdio da novi sporazum ne rješava temeljna pitanja i obećao je da će ga osporiti na Europskom sudu pravde. Izjavio je da je sporazum u biti kopija prethodnog i naglasio potrebu za promjenama u američkim zakonima o nadzoru kako bi se osigurala usklađenost.

Nikolas Badminton Zbog razvoja tehnologije naši su podaci ranjiviji nego ikad – kako se zaštititi?

Prednosti sporazuma

Novi sporzum, koji je na snazi od njegove implementacije u utorak, uključuje poboljšane zaštitne mjere protiv zlouporabe prikupljanja podataka i nudi više načina za traženje pravne zaštite. Prema sporazumu, pristup američkih obavještajnih agencija podacima ograničen je na ono što se smatra "nužnim i razmjernim" za potrebe nacionalne sigurnosti.

Pojedinci u Europi koji sumnjaju da su vlasti Sjedinjenih Država pristupile njihovim podacima moći će podnijeti žalbe novom Sudu za reviziju zaštite podataka, koji se sastoji od sudaca neovisnih o američkoj vladi. Prag za podnošenje pritužbe bit će nizak i neće biti potrebe za dokazivanjem pristupa podacima, prema Reyndersu.

Odobrenje iz privatnog sektora

Poslovne skupine pozdravile su odluku ,jer pruža jasan pravni okvir za prekogranične protoke podataka, osiguravajući kontinuitet za tvrtke svih veličina. Alexandre Roure, direktor javne politike u uredu Udruge računalne i komunikacijske industrije u Bruxellesu, koji zastupa tvrtke poput Applea, Googlea i Mete, pozdravio je sporazum kao "veliki napredak".

Facebook "Legitiman interes" ne može biti osnova za korištenje osobnih podataka: Facebook izgubio velik sudski spor u Njemačkoj

S druge strane, Meta je nedavno pogođena rekordnom EU kaznom za privatnost od 1,3 milijarde eura, zbog oslanjanja na nevažeće pravne alate za prijenos podataka preko Atlantika. Meta je upozorila da bi bez pravne osnove za prijenos podataka bila prisiljena zaustaviti svoje poslovanje u Europi, što bi imalo značajan negativan utjecaj na njezino poslovanje.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti