Europarlamentarac Sokol: Uvodimo pravo na popravak proizvoda, ali potrošači će i dalje moći zamijeniti pokvareni uređaj novim

Ovim zakonom obvezat će se proizvođače da izvrše popravak proizvoda u razumnom roku, što bi trebalo potrošače potaknuti da češće popravljaju proizvode.

Martina Čizmić | 22.02.2024. / 12:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) potvrđen je zakon kojim se uvodi pravo na popravak proizvoda za europske potrošače. Radi se o jednom od ključnih zakona za potrošače. Nakon glasovanja, hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol pojasnio je što će to značiti za potrošače. Prije svega, istakno je, od proizvođača će se tražiti da izvrše popravak proizvoda u razumnom roku, a potrošači će i dalje imati pravo odabrati žele li popraviti proizvod ili ga zamijeniti novim.

Kad se odluče popraviti pokvareni proizvod, potrošači se susreću s brojnim problemima kao što su nedostupnost zamjenskih dijelova, dugotrajnost i skupoća popravka te nedostupnost servisa za popravak. Novim zakonom to bi se trebalo promijeniti jer smo odredili da rezervni dijelovi moraju biti dostupni potrošačima i neovisnim serviserima po razumnoj cijeni. Osim toga, ovim zakonom obvezujemo proizvođače da izvrše popravak proizvoda u razumnom roku što bi trebalo potrošače potaknuti da češće popravljaju proizvode, istaknuo je Sokol. 

Popravak malih kućanskih aparata, ilustracija Postignut dogovor o "pravu na popravak": U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode

Važno je da smo zadržali pravo potrošača da odluče žele li popraviti proizvod ili zamijeniti neispravan proizvod novim. Naime, po prijedlogu Komisije potrošač je trebao imati pravo na zamjenu pokvarenog uređaja samo ako bi troškovi zamjene bili jednaki ili veći od troškova popravka. Uz to, odredili smo da ako potrošač odabere popravak proizvoda, rok odgovornosti prodavatelja produljuje se za 12 mjeseci od trenutka popravka proizvoda, a države članice moći će i dodatno produljiti to razdoblje. Također, novi zakon obvezuje proizvođače da na svojim web stranicama pruže informacije o rezervnim dijelovima, a što je iznimno važno, zabranjuje postupke koji sprječavaju korištenje rabljenih ili 3D tiskanih rezervnih dijelova od strane neovisnih servisera, dodao je Sokol.

Podsjetimo, kad se postigne politički dogovor, formalno ga trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a prije nego postane zakon. Države članice imat će dvije godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti