Europska agencija za lijekove od proizvođača cjepiva protiv COVID-19 traži da testiraju jesu li učinkovita protiv novih sojeva

Postoji strah da bi neke od tih mutacija mogle utjecati na sposobnost cjepiva da zaštiti od zaraze ili bolesti, istaknula je EMA.

Hina | 11.02.2021. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da je zatražila od svih laboratorija koji razvijaju cjepiva protiv COVID-19 da procijene učinkovitost svojih proizvoda protiv novih sojeva koronavirusa, kako bi mogla objaviti nove smjernice za proizvođače.

Agencija "razrađuje smjernice za proizvođače koje predviđaju izmjene postojećih cjepiva za borbu protiv novih varijanti virusa", navela je u priopćenju ta organizacija sa sjedištem u Amsterdamu.

Nekoliko novih varijanti koronavirusa pojavilo se nedavno i izazvalo strah da bi mogle biti zaraznije i eventualno izbjeći imunološki odgovor izazvan prethodnom zarazom ili cjepivom.

EMA "je zatražila od svih koji razvijaju cjepiva da prouče štiti li njihovo cjepivo od novih varijanti".

Agencija je također zatražila od laboratorija da "pruže podatke o mutacijama identificiranim u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu".

Postoji strah da bi neke od tih mutacija mogle utjecati na sposobnost cjepiva da zaštiti od zaraze ili bolesti, istaknula je EMA.

Ali "smanjena zaštita od lakših oblika bolesti ne podrazumijeva nužno i smanjenu zaštitu od teških oblika", naglasila je agencija.

EMA je do sada odobrila tri cjepiva u Europskoj uniji, njemačko-američko BioNTech/Pfizer, američko cjepivo tvrtke Moderna i švedsko-britansko AstraZenece i Oxforda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti