Europska komisija donosi besplatni internet u javne prostore

Inicijativa WiFi4EU dio je Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije.

Martina Čizmić | 30.05.2017. / 18:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski parlament, Vijeće EU-a i Europska komisija postigli su  sporazum o pokretanju i financiranju inicijative "WiFi4EU" kojom se podupire uvođenje besplatnih javnih Wi-Fi hot spotova u lokalnim zajednicama diljem Europske unije. Besplatni internet tako bi postao dostupan na javnim mjestima kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, bolnice i drugi javni prostori.

Prema sporazumu, sve tri institucije obavezale su se da će osigurati ukupno 120 milijuna eura koji će biti dodijeljen za financiranje opreme za javne besplatne Wi-Fi usluge u šest do osam tisuća općina u svim državama članicama.

"Povezivost koja bi koristila svakome znači da ne bi trebalo biti bitno gdje živite ili koliko zarađujete. Stoga danas predlažemo da se do 2020. u središtu javnog života svakog sela i grada u Europi osigura besplatan pristup bežičnom internetu”, rekao je u govoru o stanju Unije, Jean-Claude Juncker u rujnu 2016. godine.

"Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta želi stvoriti potpuno povezanu Europu u kojoj svatko ima pristup visoko kvalitetnim digitalnim mrežama. WiFi4EU inicijativa će poboljšati povezivost posebice tamo gdje je pristup internetu ograničen. WiFi4EU je dobrodošao prvi korak, ali još mnogo toga treba biti učinjeno kako bi se ostvarila povezanost cjelokupnog europskog teritorija velikim brzinama", istaknuo je potpredsjednik zadužen za Jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip.

"Cilj jedinstvenog digitalnog tržišta je izgraditi potpuno povezanu Europu u kojoj svatko ima pristup visokokvalitetnim digitalnim mrežama. Inicijativom 'WiFi4EU' poboljšat će se povezivost u manjim sredinama koje imaju ograničen pristup internetu. Ovaj program posebno se mora usredotočiti na ruralna područja te druge zone u kojima postoji rizik od iseljavanja i depopulacije. Lokalne javne vlasti koje žele ponuditi Wi-Fi na područjima gdje slična javna ili privatna ponuda još ne postoji, moći će se prijaviti za financiranje putem jednostavnog i nebirokratskog procesa, primjerice, elektroničkom prijavom i plaćanjem kuponom. Potpore dodijeljene u obliku bonova bit će korištene za kupnju i ugradnju najsuvremenije opreme u obliku lokalnih bežičnih pristupnih točaka, dok će javno tijelo pokriti troškove rada same veze. Zahtjev za financiranje moći će se podnijeti nakon što se sustav uspostavi, a projekti će se birati prema redoslijedu podnošenja. Vrlo je važno naglasiti kako će se sredstva dodjeljivati na geografski uravnotežen način tako da besplatni brzi internet bude dostupan građanima diljem Europske unije", rekao je zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za regionalni razvoj Davor Škrlec.

Podsjetimo, WiFi4EU inicijativa dio je ambicioznog plana EU da prekine praksu telekoma kojom ograničavaju pristup svojim uslugama građanima Europe. Ujedno se naslanja na odluku Europske komisije o ukidanju roaminga koja stupa na snagu 15. lipnja ove godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti