Europska komisija odobrila hrvatski plan za širokopojasni internet

Europska komisija odobrila je plan vrijedan 101,4 milijuna EUR za pružanje bržeg interneta u ruralnim područjima.

Martina Čizmić | 06.06.2017. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija odobrila je hrvatski plan za izgradnju širokopojasne mreže nove generacije (NGN)  u vrijednosti od 101,4 milijuna EUR (nešto više od 750 milijuna kuna),  kojim bi se pružio  brzi internetski pristup ondje gdje on trenutačno nije dostupan,  u ruralnim područjima. Komisija je zaključila kako je predloženi plan u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

"Program širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj omogućit će brži internet privatnim i poslovnim korisnicima koji ga trenutačno nemaju. To će Hrvatskoj pomoći da uspostavi infrastrukturu potrebnu za informatičko društvo i pridonese stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta u EU-u”, istaknula je europska povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager

Novim programom trebala bi se značajno poboljšati povezivost u Hrvatskoj što će u konačnici omogućiti ispunjavanje ciljeva koje je u okviru jedinstvenog digitalnog tržišta pred Hrvatsku postavila Europska komisija.

Kako ističu iz EK, posredničke mreže, kao što je mreža nove generacije (NGN) u Hrvatskoj, čine okosnicu internetskih mreža i mogu se smatrati informacijskim autocestama. Mreže pristupa sljedeće generacije (NGA), koje se više mogu smatrati lokalnim cestama, spajaju se u NGN.

Nastavak na program iz 2016.

Ovo je drugi hrvatskih program širokopojasnog pristupa koji je odobrila EK. Prethodnim programom, koji je Komisija odobrila u siječnju 2016., podupiralo se uvođenje mreža NGA u područja slabe ili nikakve pokrivenosti. Nove mjere trebale bi osigurati brzinu prijenosa u uzlaznom smjeru (upstream) koji će biti dovoljan za održivost već prije odobrenog programa u ruralnim područjima.

Iz EK pojašnjavaju kako će ovaj NGN biti uveden dijelom u područjima u kojima ne postoji posrednička mreža NGN ili u područjima u kojima je infrastruktura posredničkih mreža nedostatna za ispunjenje predviđenih potreba. Naglašavaju kako nijedan operator nije iskazao interes za komercijalno ulaganje u ciljana područja programa koja je Hrvatska utvrdila detaljnim kartiranjem i dvjema javnim raspravama.

Ovim programom povećala bi se pokrivenost širokopojasnom mrežom velike brzine i pružile brzine od 100 Mbit/s simetrično (tj. za upload i download). Program će završiti 31. prosinca 2023., a nova infrastruktura većim će se dijelom financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj te dijelom iz nacionalnih fondova. U konačnici, mreža će ostati u javnom vlasništvu.

U skladu s pravilima o državnim potporama

Upravljanje programom povjereno je javnom poduzeću Odašiljači i veze (OiV) koje će svim zainteresiranim operatorima ponuditi dugoročne ugovore o zakupu infrastrukture. Ti će operatori potom moći ponuditi usluge povezivanja lokalnim pružateljima pristupa koji pružaju usluge krajnjim korisnicima. Na taj će način nova posrednička mreža NGN podržavati mreže NGA koje su već odobrene u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Komisija je tu mjeru ocijenila u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, prije svega s njegovim Smjernicama o širokopojasnom pristupu iz 2013. Cilj je tih smjernica, među ostalim, osigurati da javno financiranje ne zauzme mjesto privatnih ulaganja. Njima se osigurava i da ostali pružatelji usluga mogu pod jednakim uvjetima upotrebljavati javno financiranu infrastrukturu. Time se štiti učinkovito tržišno natjecanje koje je ključni pokretač ulaganja, boljih cijena i kvalitete za privatne i poslovne korisnike.

Komisija je zaključila da pozitivni učinci na tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu širokopojasnog pristupa nadmašuju moguće negativne učinke na već etablirane operatore. Stoga je utvrdila da je hrvatski program NGN-a u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti