Europska komisija pokreće istragu o Appleovu preuzimanju Shazama

Komisiju zabrinjava i činjenica da bi preuzimanjem Shazama Apple u posjed dobio osjetljive podatke o klijentima i korisnicima drugih servisa za streaming glazbe.

Martina Čizmić | 24.04.2018. / 18:29

Shazam ima 100 milijuna aktivnih korisnika i novu vrijednost od preko milijardu dolara

Europska komisija pokrenula je istragu o Appleovu preuzimanju servisa za streaming glazbe Shazam.

Kako su priopćili iz same Komisije, zabrinuti su da bi takav potez ugrozio pravo korisnika na slobodan izbor servisa za streaming.

Način na koji ljudi slušaju glazbu uvelike se promijenio posljednjih godina jer sve više Europljana koristi glazbene servise za streaming. Naša će istraga biti usmjerena na to da se uvjerimo kako će ljubitelji glazbe i dalje moći uživati u privlačnim ponudama te neće trpjeti zbog manjeg broja ponuđenih servisa nakon ovog preuzimanja, istaknula je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Appleovo preuzimanje Shazama značilo bi spajanje dvaju dobro poznatih igrača u digitalnoj industriji. Kako Apple nudi iste usluge kao Shazam na svom servisu Apple Music, koji je u posljednje tri godine postao drugi najveći servis za streaming glazbe u Europi, Komisija je zabrinuta da bi se tim preuzimanjem smanjio izbor na tržištu.

Najviše ih zabrinjava činjenica da Shazam ima čvrstu poziciju na tržištu aplikacija za prepoznavanje glazbe, dok Apple drži poziciju na tržištu servisa za streaming glazbe.

Komisiju zabrinjava i činjenica da bi preuzimanjem Shazama Apple u posjed dobio osjetljive podatke o klijentima i korisnicima drugih servisa za streaming glazbe, što bi ga stavilo u povoljniji položaj na tržištu.

Komisija svoj rezultat istrage treba objaviti do 4. rujna 2018. godine. Ako rezultat bude negativan, to bi moglo onemogućiti Appleu preuzimanje Shazama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti