Na Marsu se skrivaju značajne količine vode? "Ovaj put je iznenađenje što je na maloj dubini, na možda metar"

Novo senzacionalno otkriće na Marsu. Europska svemirska agencija tvrdi da se ispod površine Crvenog planeta skrivaju značajne količine vode.

Dnevnik.hr | 17.12.2021. / 20:11

Galerija

Golemi Marsov kanjon, Valles Marineris mogao bi skrivati goleme količine vode. Utvrđeno je to uz pomoć sonde Europske svemirske agencije koja je u orbiti oko Crvenog planeta. Ona uz pomoć posebnih instrumenata mjeri količinu vodika u prvom metru Marsove površine.

Znamo da na površini Marsa, na najvećem dijelu površine, vodeni led vrlo brzo ispari zbog vrlo malog atmosferskog pritiska. Ovaj put je iznenađenje u tome što je na dosta maloj dubini, od možda metar, pronašli značajne količine vodenog leda, u jednom području koje je relativno blizu ekvatora. Znači području koje je toplije, objasnio je Ante Radonić.

Valles Marineris je deset puta dulji, pet puta dublji i dvadeset puta širi od Grand Canyona. U području veličine Nizozemske možda je i do 40 posto materijala neposredno ispod površine - voda.

Inače na nekim dijelovima Marsa imate velike količine vodenog leda koje su kilometre duboko i kilometre debljine ispod Marsove površine pa čak izgleda prema istraživanjima da postoje čak jezera tekuće vode, ali duboko ispod pojedinih slojeva planeta Marsa, naveo je.

Ovo otkriće moglo bi znatno olakšati istraživanje Marsa.

Slika nije dostupna Musk objavio: SpaceX će proizvoditi raketno gorivo iz atmosferskog CO2, a to će biti bitno i za misiju na Mars

Slika nije dostupna NASA objavila novo i veliko otkriće vezano za Mars nakon analize uzorka stijene

Jednog dana će se zaista svaka značajna količina vodenog leda ukoliko je u pristupačnom području iskoristiti da bi se dobivala ne samo tekuća voda, nego da bi se dobivao kisik za disanje, da biste imali i vodik i kisik kao gorivo. Dakle u svakom slučaju jedan vrlo vrijedan resurs kojeg bi bilo vrlo skupo dopremati sa Zemlje, rekao je.

Podaci su prikupljeni između svibnja 2018. i veljače 2021. Znanstvenici ističu da spoznaja gdje i u obliku je voda danas prisutna na Marsu pomaže otkriti što se dogodilo s nekad obilnim količinama vode na Crvenom planetu, potrazi za nekadašnjim tragovima života i naseljivim područjima.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti