Europska svemirska agencija nedavno je lansirala satelit kojim će pokušati smanjiti sve veću gomilu smeća u svemiru, koristeći se tehnologijom koja je bila poznata još drevnim Rimljanima – harpunom i mrežom.

Inženjeri koji su dizajnirali harpune za dva pilot-projekta čišćenja krša iz svemira kažu da je privlačnost takvih svevremenskih oruđa upravo u njihovoj jednostavnosti.

To je stvarno fin, jednostavan komad tehonolgije, samo smo ga mi unaprijedili za upotrebu u svemiru. Ljepota toga sustava je u njegovoj jednostavnosti, kaže inženjer ESA-e Alastair Wayman.

Satelit se zove "RemoveDebris" (ukloni krhotine) i ima nekoliko različitih naprava dizajniranih za čišćenje velikih količina otpada koji kruži oko Zemlje.

Satelit je već pristao uz Međunarodnu svemirsku postaju i očekuje se da će testovi početi za koji tjedan.

Sve što trebamo je doći blizu našoj meti, ispaliti harpun i pokupiti dio koji smo zakačili, kaže Wayman.

Jedan od harpuna dug je 30 centimetara, a konopac privezan za njegov kraj 20 metara.

ESA razvija i mnogo veći harpun, dug metar i pol i težak više od dva kilograma kojim bi se mogao privući krš težak do osam tona.

Znanstvenici procjenjuju da gotovo sedam tisuća tona raznog smeća kruži oko Zemlje brzinom od 27.000 km/h, što može oštetiti satelite, pa čak i svemirske brodove.

Otpada ima raznog, od sićušnih strugotina i vijaka do dijelova raketa i pokvarenih satelita.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju