Europska unija šokirala Apple: Kaznila ga s čak 1,8 milijardi eura

Nakon duge istrage Europska komisija donijela je zaključak kako je Apple svojim praksama naštetio konkurenciju i potrošačima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.03.2024. / 09:11

Tim Cook (Foto: Afp)

Ako ste kompanija koja je dominantna, a koja radi nešto ilegalno, bit ćete kažnjeni, poručila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager nakon što je Europska komisija kaznila Apple s čak 1,8 milijardi eura zbog kršenja zakona o konkurentnosti. Zanimljivo je kako je riječ o kazni koja je četiri puta veća u odnosu na očekivanu, a razlog za to je što EK želi poslati poruku velikim tehnološkim kompanijama koje iskorištavaju svoje dominantne pozicije. Vestager kaže kako bi za Apple manja kazna bila poput plaćanja parkirne kazne te je kompanija ne bi ni osjetila, no čak ni Appleu sigurno nije svejedno kada mora platiti gotovo dvije milijarde eura za neki prekršaj te u budućnosti vjerojatno više neće riskirati i kršiti zakon ako znaju da bi im Europska komisija ponovno mogla dati tako veliku kaznu.

Digitalne tehnologije u EU Stroga pravila Akta o digitalnim tržištima ipak se neće odnositi na iMessage, Edge i Bing

Kompanija je kažnjena nakon istrage koja je pokazala kako je Apple ograničio konkurenciju na tržištu glazbenih streaming-servisa, što je direktno utjecalo i na korisnike: Appleova pravila na kraju su oštetila potrošače… neki su možda platili više jer nisu bili svjesni da mogu platiti manje ako se pretplate izvan aplikacije, objasnila je razloge visoke kazne Vestager.

Zbog Applea i njihove prakse koja se negativno odrazila na tržište i konkurentnost potrošači su na kraju možda platili i dva ili tri eura mjesečno više korištenje glazbenih streaming-servisa, zaključila je povjerenica za tržišno natjecanje. Problem je u činjenici što Apple nije dopustio da se unutar aplikacije promovira mogućnost jeftinijih pretplatničkih opcija koje su dostupne izvan Appleova zatvorenog ekosustava. Također, developeri čak unutar svojih aplikacija nisu mogli postavljati linkove na svoje stranice na kojima bi korisnici mogli platiti manju cijenu za pristup istom servisu jer Apple preko svoje trgovine aplikacija uzima proviziju. Time se, tvrde u Spotifyu, direktno ide na ruku Appleovim uslugama poput Apple Musica, i direktno utječe na konkurenciju.

U odgovoru na kaznu, iz Applea kažu kako nije predstavljen niti jedan konkretan dokaz da su potrošači oštećeni te se tvrdi kako se ignorira realnost konkurentnog tržišta koje raste velikom brzinom. U odgovoru EU-a dotaknuli su se i Spotifyja, njihova možda i najvećeg kritičara. Naglasili su kako taj streaming-servis drži više od polovice europskog streaming-tržišta, a dio zasluga za to ekipa iz Cookove kompanije pripisuje i sebi: Veliki dio njihova uspjeha zasluga je App Storea, zajedno s alatima i tehnologijom koju Spotify koristi za razvoj, nadogradnju i dijeljenje njihove aplikacije s Appleovim korisnicima diljem svijeta.

Instagram, Facebook i Messenger Nova europska regulativa stupa na snagu: Obratite pažnju na promjene na Facebooku i Instagramu

Kako bi se u budućnosti izbjegle slične situacija, EU je donio Akt o digitalnim tržištima i upravo zbog te regulative Apple će, kako bi izbjegao kazne, otvoriti svoj ekosustav i omogućiti trgovine aplikacije trećih strana, odnosno preuzimanja aplikacija izvan njihova App Storea, što znači da se više neće morati plaćati spomenuta provizija za svaku transakciju. Ove promjene uvedene su samo za europsko područje, no ne i globalno.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti