Europski centar za kontrolu bolesti upozorava na širenje bakterije koja je otporna na postojeće lijekove

Više od 80 posto slučajeva zaraze moglo bi potjecati s područja izvan Europe.

Hina | 18.05.2023. / 10:55

Istraživanje E. coli, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Europa bilježi porast broja slučajeva zaraze bakterijom Escherichijom coli (E. coli) otpornih na postojeće antimikrobne lijekove, podaci su Europskoga centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), koji upozorava da je riječ o "brzome širenju" infekcije.

Države članice Europske unije (EU) i Europskoga gospodarskog prostora (EEA) prijavile su "povećan broj izolata E. coli koji nose gen blaNDM-5, a on ih čini otpornima na karbapeneme", objavio je ECDC sredinom svibnja.

Planinski vrhovi u oblacima Šokantno otkriće: Nevjerojatno gdje su pronađene bakterije otporne na antibiotike

Karbapenemi su antibiotici širokog spektra "koji se koriste kao posljednje sredstvo za liječenje težih oblika infekcije Escherichijom coli", objavio je ECDC, upozorivši da su sojevi bakterija koje nose blaNDM-5 "već uspostavljeni" i da "predstavljaju novu prijetnju" s obzirom na to da bi mogli biti otporni i na ostale antibiotike, uključujući aminoglikozide, fluorokinolone i trimetoprim-sulfametoksazol.

E. coli je najčešći uzročnik infekcija krvotoka i urinarnog trakta (IMS) u Europi, objavio je ECDC.

Studija iz ožujka koju su proveli znanstvenici iz Sjedinjenih Država ukazala je na zoonotsku E. coli koja se prenosi putem hrane i godišnje uzrokuje pola milijuna infekcija mokraćnog sustava.

ECDC, agencija EU-a čiji je cilj pojačati obranu stanovništva Europe od zaraznih bolesti tvrdi da je soj otporan na antimikrobne lijekove vjerojatno povezan sa zemljama Afrike i Azije.

Slika nije dostupna WHO upozorava: Zbog trostruke krize, u budućnosti bismo mogli strahovati od superbakterija

Tvrdnju temelji na informacijama o putovanjima i hospitalizacijama pojedinaca. One upućuju na to da bi više od 80 posto slučajeva zaraze moglo potjecati s područja izvan Europe.

Agencija preporučuje daljnje jačanje mjera ranog otkrivanja zaraze i njezine kontrole te ističe kako bi širenje rezistentnog soja unutar i među zdravstvenim ustanovama moglo povećati i teret koji osjećaju zdravstveni sustavi širom Europe.

Naime, u zemljama Europe svake godine od posljedica infekcija rezistentnih na antibiotike umre više od 35.000 ljudi.

Soj E. coli koji nosi gen blaNDM-5 širi se brzo i u većim zemljopisnim razmjerima. Stoga postoji rizik da će se broj slučajeva infekcije E. coli otpornih na karbapenem povećati u EU/EEA već u roku od nekoliko godina, upozorili su iz ECDC-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti