Europski izdavači prijavili Google Europskoj komisiji: Doveo nas je u bezizlaznu situaciju

U Googleu ne vide razlog za prijavu Europskoj komisiji, ističući da izdavači sami profitiraju od korištenja njihovih oglašivačkih servisa.

Martina Čizmić | 11.02.2022. / 16:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google se našao na udaru još jedne pritužbe Europskoj komsiji. Naime, Europsko vijeće izdavača (EPC), koje okuplja velike europske medijske kuće, prijavilo je internetskog diva zbog, kako navode, kršenja propisa o ravnopravnom natjecanju u digitalnom oglašavanju.

Kako navode u objavi za medije, Google je svojim principom digitalnog oglašavanja doveo izdavače u bezilaznu poziciju.

Slika nije dostupna Francuski regulator kaznio Google s 220 milijuna eura zbog zloupotrebe položaja i natjerao ga na promjene u online oglašavanju

Krajnje je vrijeme da Europska komisija nametne mjere Googleu koje bi promijenile, a ne samo prilagodile, njegovo ponašanje. Google je uspostavio potpunu kontrolu nad vrijednosnim lancem digitalnog oglašavanja, osvajajući tržišni udio od 90 do 100 posto u pojedinim dijelovima lanca, stoji u izjavi koju potpisuje predsjednik EPC-a, Christian Van Thillo.

Podsjetimo, ovo nije jedina pritužba na način na koji Google vodi svoje digitalno oglašavanje. Europska je komisija još u lipnju 2021. otvorila istragu koja bi trebala utvrditi favorizira li Google vlastitu tehnologiju prikazivanja oglasa na uštrb drugih oglašivača i digitalnih izdavača.

U Googleu ne vide razlog za prijavu Europskoj komisiji, ističući da izdavači sami profitiraju od korištenja njihovih oglašivačkih servisa.

Zadržavaju većinu prihoda, a svake godine isplaćujemo milijarde dolara direktno izdavačkim partnerima u našoj mreži oglašivača, poručili su iz Googlea.

Slika nije dostupna Google traži dobru zamjenu za kolačiće koja će zadovoljiti oglašivače i sačuvati privatnost korisnika

Spomenimo i da je Google u 2020. godini zaradio 147 milijardi dolara samo od digitalnog oglašavanja, a 16 posto tog iznosa došlo je od tvrtki koje koriste Googleovu tehnologiju kako bi prodale oglase na vlastitim stranicama i aplikacijama.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti