Europski parlamentarci prihvatili sporni prijedlog o zaštiti autorskih prava na internetu

Iako iz EU-a ističu kako žele ojačati zaštitu autorskih prava, mnogi se boje da će filtriranje sadržaja onemogućiti slobodu izražavanja.

Martina Čizmić | 20.06.2018. / 14:57

Zaštita autorskih prava (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Prihvaćanjem prijedloga o ažuriranju pravila o zaštiti autorskih prava Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta napravio je prvi korak ka donošenju direktive kojom bi se zaštitili nositelji autorskih prava, ali i nametnula obveza filtriranja sadržaja na internetu. Upravo dio odredbi koji se odnosi na filtriranje sadržaja na noge je dignuo brojne protivnike takvog "cenzuriranja interneta"  koji ističu da bi takva pravila najviše naštetila korisnicima, startupovima i malim platformama.

Naime, nova pravila trebala bi osigurati umjetnicima, posebice glazbenicima i medijskim kućama, da se njihov zaštićeni sadržaj ne koristi neovlašteno, odnosno da za njegovo korištenje budu plaćeni.

Kreativci i izdavači novina moraju se prilagoditi novom svijetu i internetu kakav poznajemo danas, istaknuo je nakon glasovanja Axel Voss te dodao: Izdavači i umjetnici, pogotovo oni manji, nisu plaćeni zbog široko raširene prakse dijeljenja sadržaja na različim platformamam i agregatorima vijesti. To nije u redu.

Naglasio je kako novom direktivom žele osigurati da se već ustaljena autorska prava primjenjuju i na internetu. Također, nova pravila trebala bi osigurati da izdavači mogu blokirati zaštićeni materijal ako platforma na kojoj se on prikazuje ne plaća naknadu.

Odbor je naglasio kako želi provoditi zaštitu autorskih prava bez nepravednog zadiranja u slobodu izražavanja koja definira internet.

Zbog toga mjere koje uvode platforme kako bi kontrolirale da sadržaj koji se objavljuje ne krši autorska prava moraju biti tako osmišljene da ne "hvataju" uratke koji nemaju namjeru kršiti autorska prava, istaknuli su iz Odbora.

Posebno naglašavaju kako učitavanje sadržaja na stranice koje ga ne koriste u komercijalne svrhe (kao što su to Wikipedia ili GitHub), neće biti obuhvaćeno zaštitom autorskih prava.

Iako se iz EU-a brane kako su aktualna pravila za zaštitu autorskih prava na internetu donesena još 2001. godine, kad nisu postojale društvene mreže i druge platforme za dijeljenje sadržaja, Electronic Frontier Foundation upozorava kako bi obveza filtriranja sadržaja mogla uvelike naštetiti malim platformama i startupovima koji su fokusirani na dijeljenje sadržaja.

Hoće li filtriranje sadržaja i pod kojim uvjetima biti obveza svih platform,i pa tako i Facebooka, Googlea i drugih, još nije poznato.

Naime, ova odluka nije konačna, već prvi korak u donošenju nove direktive. Članovi Europskog parlamenta još se moraju izjasniti žele li krenuti s donošenjem direktive kroz pregovore s Vijećem Europe ili ne, a o tome će odlučiti na sjednici koja počinje 2. srpnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti