Europski proizvođači traže nove poticaje za kupovinu električnih automobila

ACEA je zahtjeve predstavila u "manifestu" i adresirala ih na Europski parlament i Europsku komisiju.

Hina | 30.11.2023. / 12:25

Električni automobili, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europska unija mora osigurati nove poticaje za kupnju električnih vozila i pomoći proizvođačima poreznim olakšicama kako bi poduprla 'zelenu mobilnost', poručuje udruga proizvođača ACEA.

ACEA je zahtjeve predstavila u "manifestu" i adresirala ih na Europski parlament i Europsku komisiju, predlažući više poticaja za kupnju, programa nabave i poreznih olakšica za potrošače i tvrtke.

Nissan Nissan nastavlja s elektrifikacijom: Poznati modeli stižu s električnim motorima

Nio proizvodna linija Kineski proizvođači električnih automobila rade veliki zaokret i žele proizvoditi vozila s brzo zamjenjivim baterijama

Industrija mora surađivati s političarima i stvoriti uvjete za proizvodnju širokog spektra klimatski prihvatljivih vozila, uključujući mala, cjenovno pristupačna električna vozila koja bi se mogla isplativo proizvoditi u Europi, rekao je predsjednik udruge Luca de Meo.

Nema sumnje da bi u atmosferu trebalo ispuštati manje ugljičnog dioksida koji je štetan za klimu, poručuju proizvođači automobila.

Automobilska industrija ključni je gospodarski sektor u Europi. ACEA-ini podaci pokazuju da zapošljava oko 13 milijuna ljudi i čini sedam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) EU-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti