Evo koliko je lažnih profila na Facebooku

Prošlog tjedna iz Facebooka su objavili informacije o postotku duplih i lažnih profila na toj društvenoj mreži.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2017. / 12:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je prošlog tjedna objavio financijske rezultate za treći kvartal u kojem su zabilježili prihode veće od 10 milijardi dolara uz profit od 4,7 milijardi dolara, a kao i svaki kvartal do sada, zabilježen je i porast broja mjesečno aktivnih i dnevno aktivnih korisnika. No, pored tih informacija iz ove su kompanije otkrili još jedan zanimljiv podatak o korisnicima najveće društvene mreže na svijetu – broj duplih i lažnih profila. Iako je točan broj takvih profila nemoguće znati, izvršni financijski direktor Facebooka David M. Wehner rekao je kako su oko deset posto mjesečno aktivnih profila duplikati, odnosno koriste ih osobe koje imaju otvorene i druge profile na ovoj mreži. Također, još oko 2-3 posto mjesečno aktivnih profila na ovoj mreži "nije autentično" te se koriste za "slanje spam poruka i druga kršenja pravila korištenja ove mreže".

Kako Facebook ima 2,07 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika, ovo znači kako bi čak oko 60 milijuna profila na toj mreži moglo biti u potpunosti lažno i otvoreno samo zbog slanja spama, raznih prijevara i slično, dok su više oko 200 milijuna profila otvorili korisnici koji na ovoj mreži već imaju najmanje jedan profil.

Ovo je veliko povećanje duplih i lažnih profila u odnosu na prethodna predviđanja Facebooka prema kojima je broj duplih profila iznosio šest posto, a broj potpuno lažnih profila oko jedan posto, no vjerojatno ipak nije riječ o tolikom povećanju broja ovih profila, već o brojkama dobivenim nakon promjene metodologije njihova računanja.

Tijekom objave financijskih rezultata Zuckerberg je najavio kako će se njegova kompanija u budućnosti još više fokusirati na uklanjanje lažnih vijesti i govora mržnje s Facebooka, a kako je takav sadržaj često objavljivan upravo putem lažnih profila, to znači da u budućnosti možemo očekivati smanjenje brojnih duplih i lažnih profila, ali to će se vjerojatno odraziti i na poslovanje, odnosno profitabilnost kompanije.

Izvor: Fortune

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti