Evo koliko koraka dnevno trebate napraviti: Hodanjem se povećavaju izgledi za dulji život

Napravite 8000 koraka dnevno i porast će vam izgledi za dulji život, kažu američki znanstvenici.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.04.2020. / 10:28

Hodanje (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

U studiji, objavljenoj u časopisu JAMA, utvrđeno je da su među osobama koje dnevno prehodaju osam tisuća koraka (otprilike 6,5 kilometara) zabilježeni 51 posto manji izgledi da će umrijeti u idućih deset godina od bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje.

Ako hodate i više, 12.000 koraka, vaši će izgledi za smrt u navedenom razdoblju biti 65 posto manji od onih koji naprave četiri tisuće koraka, prenosi Washington Post.

Do ovih su rezultata znanstvenici došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na boku. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1165 sudionika istraživanja.

Pokazalo se da je bez obzira na dob, spol ili rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

U tekstu se napominje da se, s obzirom na postojeću situaciju s koronavirusom, hodati može i u kući, u mjestu. A i vani, pod uvjetom da održavate dva metra razmaka od ostalih.

(Hina)


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti