Evotv, digitalna televizija za baš svaki dom [RECENZIJA]

Vjerojatno ste mogli primijetiti kako se na TV-u vrti reklama o evotv, novoj usluzi Hrvatske Pošte odnosno ukratko rečeno, digitalnoj televiziji za baš svaki dom.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 08.03.2013. / 09:32

Evotv, digitalna televizija za baš svaki dom [RECENZIJA]

Vjerojatno ste mogli primijetiti kako se na TV-u vrti reklama o evotv, novoj usluzi Hrvatske Pošte odnosno ukratko rečeno, digitalnoj televiziji za baš svaki dom.

Pošto mi u ZIMO često raspravljamo o tome kakva nas budućnost čeka u dnevnoj sobi, pritom mislim na iskustvo gledanja TV-a, sasvim je logično bilo isprobati novi Evotv.

Evotv je zapravo usluga koja omogućuje gledanje televizijskih programa u SD i HD kvaliteti, a neovisan je o lokaciji korištenja, ne zahtijeva internetsku vezu, telefon ili satelitski tanjur. Upravo je to prednost Evotv-a nad konkurencijom, dakle mogu ga koristiti gotovo svi koji imaju antenu na krovu ili u sobi.

Nećemo sad ulaziti u detalje što se nalazi u kutiji, već ću se odmah baciti na recenziranje proizvoda odnosno same usluge.

Prvo, odlična stvar je što uređaj možete kupiti u Hrvatskoj Pošti, a isto tako možete ga naručiti kod vašeg poštara sljedeći puta kada vam donese pismo — da još uvijek se šalju pisma. Ubrzo zatim, vaš će poštar donijeti uređaj, a vi ga trebate samo priključiti na antenu i pričekati da vam se aktivira usluga. Iz HP-a kažu kako se usluga aktivira za maksimalno 48h, ja sam ipak čekao nekoliko dana pošto sam imao testni primjerak, a ne klasični — no uz telefonski poziv sve je odmah bilo riješeno.

evotv je jednostavna i funkcionalna usluga za sve koji žele jednostavno gledati TV

Dakle ako se pitate kako funkcionira evotv, odgovor je — vrlo jednostavno. Već smo svi više manje imali neki digitalni prijemnik, stoga smo naučeni kako ga koristiti. Sve što trebate jest daljinski. Koliko je sve jednostavno govori podatak da je moja mama bez uputa odmah shvatila o čemu se radi i kako se upravlja evotv-om.

Također, još jedna stvar koja izdvaja evotv od konkurencije je mogućnost preseljenja uređaja gdje god želite. Primjerice ako ga koristite kod kuće, i vikend želite provesti u goricama, sve što trebate jest uzeti prijemnik i sobnu antenu i evo vam programa. Kod drugih servisa kao što je T-Comov MaxTV stvar je malo kompleksnija pošto usluga zahtjeva spajanje na internet.

Ako ste došli do ovdje, onda vjerojatno želite znati cijene i ugovorne obveze. Dobra stvar je da ne postoji ugovorna obveza, tako da možete bezbrižno gledati samo ono što platite, bez dodatnih troškova — ovo mi se osobno jako sviđa.

BUKETI

Ako izaberete 3 buketa po želji dobit ćete HBO i Cinemax buket na godinu dana.

Sad kad sam na sve strane nahvalio evotvu uslugu — i ne ovo nije plaćen PR, pišem ga iz vlastitog iskustva — na red su došli buketi. Naime 'buket' je oznaka za skupine programa organiziranih prema žanrovima: dokumentarci i vijesti, film i djeca, zabava i glazba, regija, sport, HD i HBO i Cinemax. Buketi sadrže najgledanije i najpopularnije programe koji su većinom lokalizirani (na hrvatskom jeziku ili s hrvatskim titlovima). Uz to, bukete je moguće slagati, dodavati i oduzimati kada i kako vi to želite.

Odmah u startu možete birati 3 buketa po cijeni od 69.99 kn/mj, što smatram dobrom cijenom za one kojima nije potrebno 50 programa, već će ih zadovoljiti njih 20-ak. No ukoliko želite više buketa, možete uz postojećih 70 kuna dodati par kuna i imate još više programa, a isto tako moguće je mijenjati bukete.

Ovdje neću ulaziti u dublju priču o buketima, jer možete više o njima saznati na službenim evotv stranicama, no svakako bih spomenuo da možete gledati CNN, Bloomberg, NatGeoWild, National Geographic, plus naravno sve lokalne programe.

397620_250422138421700_1831237331_n

LOŠA STRANA

Kako svaka dobra priča ima i lošu stranu tako nije ni evotv ništa drugačiji. Moram spomenuti da evotv nije najbolje moguće rješenje na tržištu, niti to želi biti. Evotv je usluga koja je namijenjena prosječnom korisniku koji želi jednostavno prikopčati uređaj i gledati TV. Korisničko sučelje je malo zastarjelo, no opet to je do samog uređaja i njegovog softvera. Iz HP-a su mi rekli kako rade na novim verzijama pa će tako — nadam se — i sučelje postati intuitivnije i preglednije. Također uskoro će doći i snimalica kako biste mogli pohraniti emisije koje možda ne možete gledati u tom datom trenutku.

I to je to što mogu reći o lošoj strani. Stvarno nema previše stvari koje su 'pikale u oko'. Svidjela mi se jednostavnost usluge bez milijun raznoraznih mogućnosti koje nikad ne koristim.

Svakako treba spomenuti da za sam uređaj morate izdvojiti 480 kuna, odnosno uz popust 450 kuna. Kako bi olakšali plaćanje Hrvatska Pošta odobra popust uz plaćanje gotovinom, maestro karticama, Diners i American Express karticama, itd. Također, uređaj je moguće kupiti na rate putem kupoprodajnog ugovora na 6 mj. - 79,96 kn mjesečno, 12mj. - 39,98 kn mjesečno, 24 mj. - 19,99 kn mjesečno.

ZAKLJUČAK

Iako nisam ljubitelj TV-a, mogu reći iz perspektive svojih roditelja da su zadovoljni evotv-om nakon dva tjedna korištenja. Vidim da bez problema upravljaju programima, dok je na MaxTV-u to ipak zahtijevalo određeno vrijeme — no čovjek se brzo privikne na sve. Ako se mene pita, evotv je odlično rješenje za sve koji žele proširiti spektar programa na vrlo jednostavan i bezbolan način. Cijene su ok, možda bi mogle biti i malo niže, jer primjerice ako želite sve programe morate mjesečno izdvojiti 154 kune s PDV-om, no s druge strane sumnjam da nam naš trebaju svi programi.

Sve u svemu, evotv je sasvim solidna usluga za one kojima ne treba 100 programa koje ionako nitko ne gleda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti