Facebook blokirao desetke tisuća aplikacija koje su ugrožavale privatnost korisnika

Suspendirano je 400 programera, ali te aplikacije za ljude ne predstavljaju nužno prijetnju.

Martina Čizmić | 21.09.2019. / 08:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je objavio da je ukinuo više desetaka tisuća aplikacija koji su potencijalno predstavljale opasnost za privatnost korisnika, pokazala je interna istraga vođena na milijunima aplikacija.

Društvena mreža je pokrenula tu istragu nakon skandala Cambridge Analytice 2018. kada je zviždač otkrio da je ta britanska tvrtka vodila kampanje masovnih manipulacija putem aplikacija na Faceboou kako bi utjecala na američke i britanske birače.

Tada smo obećali da ćemo pregledati sve aplikacije koje imaju pristup velikim količinama informacija o korisnicima prije pomjene naših propisa 2014., naveo je Ime Archibong, potpredsjednik Facebooka.

Facebook ( © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Jennifer Jacquemart ) Facebook objavio e-mailove koji pokazuju da su još 2015. znali koliko je Cambridge Analytica opasna i nisu poduzeli ništa

Među ukinutim aplikacijama je i veoma popularna "myPersonality" koja je "otkrivala" skrivene tajne osobnosti korisnika. No zapravo je, kako su utvrdili u Facebooku dijelila prikupljene informacije s istraživačima i drugim tvrtkama, a da pri tome nije zaštitila privatnost korisnika. Da bi stvar bila još gora kad je Facebook zatražio da autori aplikacije sudjeluju u reviziji, oni su to odbili.

Za tu veliku istragu platforma je radila sa "stotinama odvjetnika, vanjskih istražitelja, analitičara i inženjera, kako bi bolje razumjeli mehanizme zloporabe, i maknuli štetne čimbenike među programerima".

Facebook, ilustracija Novi problemi s privatnosti Facebooka: Ugroženo 419 milijuna korisnika

Suspendirano je 400 programera, ali te aplikacije za ljude ne predstavljaju nužno prijetnju, rekao je Archibong.

Nakon izbijanja skandala Cambridge Analytice u ožujku 2018., Google i Facebooku su bili izloženi posebnoj pozornosti vlada u Sjedinjenim Državama i u Europi u vezi korištenja osobnih podataka.

Agencija za zaštitu američkih potrošača je u srpnju odredila Facebooku rekordnu kaznu od 5 milijarda dolara jer je prevario svoje korisnike u vezi kontrole njihovog privatnog života, posebice tijekom masovnog curenja osobnih podataka prema britanskoj tvrtki Cambridge Analytica, upletenoj u predsjedničku kampanju Donalda Trumpa i u kampanju za brexit u Velikoj Britaniji.

Facebook (Foto: AFP) 4 milijuna korisnika Facebooka ugroženo zbog jedne sumnjive aplikacije

(Hina/MČ)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti