Facebook će na lažne vijesti ubuduće stavljati znak upozorenja

Ako se utvrdi da je vijest lažna, ista će biti označena kao demantirana i uz nju će se nalaziti link na kojem korisnici mogu pronaći objašnjenje

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.12.2016. / 15:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je objavio da će uskoro početi primjenjivati znakove upozorenja za lažne vijesti koje korisnici dijele na društvenim mrežama. Sve vijesti za koje se zna da su lažne, a koje za cilj imaju zavarati korisnike, bit će označene tzv. zastavicom.

Ispod naslova vijesti bit će crvena naljepnica na kojoj će pisati da je vijest "demantirana". Facebook neće sam provjeravati vijesti, korisnici će moći kliknuti na "saznajte zašto je demantirana" kako bi dobili više informacija.

Mark Zuckerberg je naglasio da Facebook ne želi samo donositi sud o tome je li nešto lažno ili istinito, nego da će se osloniti na zajednicu i pouzdanu treću stranu - organizacije koje su se obvezale međunarodnoj mreži za provjeru činjenica koju je uspostavila novinska organizacija Poynter.

"Zajedno s drugim signalima, koristit ćemo izvještaje naše zajednice kako bismo ovim organizacijama slali priče. Ako organizacije utvrde da je vijest lažna, ista će biti označena kao demantirana i uz nju će se nalaziti link na kojem korisnici mogu pronaći objašnjenje", poručili su iz Facebooka.

To znači da će korisnici i dalje moći objavljivati što god žele, bez obzira što je lažno, a Facebook će se fokusirati na one najgore, koji lažne vijesti šire kako bi ostvarili korist.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti