Facebook će oglase prikazivati i u Messengeru

Zuckerberg priprema novi izvor zarade – tijekom drugog kvartala ove godine nekim korisnicima Messengera trebali bi se početi prikazivati oglasi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2016. / 09:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg iznenadio je brojne korisnike svoje društvene mreže kada je na pametnim telefonima odlučio odvojiti Messenger od same aplikacije Facebooka tako da su korisnici koji su se htjeli nastaviti dopisivati putem Fejsa na mobilnim uređajima morali skinuti dodatnu aplikaciju i putem nje komunicirati s prijateljima s ove mreže. Mnogima nije bilo jasno zašto se Zuckerberg odlučio na ovaj potez te je dio korisnika bio nezadovoljan što mora trošiti dragocjenu memoriju telefona na još jednu aplikaciju, no nakon što su se novinari TechCrunchea dokopali povjerljivih informacija koje su dobili od ‘neimenovanih, ali pouzdanih izvora’, sada se situacija oko odvajanja Messengera čini puno jasnijom.

Naime, prema tim informacijama, već tijekom sljedećeg kvartala Facebook bi trebao početi s implementacijom oglasa u Messenger, što će biti dodatan način zarade ove kompanije koja iz kvartala u kvartal ostvaruje sve bolje poslovne rezultate i zarađuje sve više novca. Ipak, barem za sada, više od 800 milijuna korisnika ne mora strahovati da će im Facebook, unutar konverzacije s prijateljima, ubacivati oglase jer bi tako nešto sigurno odbilo dio ljudi od Messengera te bi vjerojatno ovu aplikaciju zamijenili s nekim drugim servisom za komunikaciju. Umjesto toga, Facebook namjerava kompanijama koje njihovu platformu koriste za komunikaciju s korisnicima i klijentima omogućiti slanje oglasa i promotivnih poruka, ali samo korisnicima koji su ih ranije kontaktirali putem Messengera. Takav je barem plan za početak, a naknadno bi Facebook mogao pronaći nove načine oglašavanja – npr. prilikom otvaranja Messengera, između konverzacija s prijateljima, ubaciti neku reklamu, link na skidanje aplikacije ili slično.

Ono što je sigurno jest da će Zuckerberg uskoro krenuti s unovčavanjem ovog servisa, a osim zarade na Messengeru, sve više se priča i o potencijalnim načinima zarade WhatsAppa, servisa za komunikaciju kojeg je Facebook platio skoro dvadeset milijardi dolara i koji ima više od milijardu korisnika. Umjesto oglašavanja, u WhatsAppu razmišljaju početi s naplaćivanjem kompanijama koje njihov servis koriste za komunikaciju s korisnicima i klijentima, no u ovoj kompaniji još nisu donijeli končanu odluku o načinu zarade. Kao i u slučaju Messengera, niti u WhatsAppu ne žele inboxe korisnika zatrpati s reklamama jer znaju da bi na taj način izgubili dio korisnika, već traže drugačije načine na koje bi mogli iskoristiti veliki broj korisnika koji svakodnevno komuniciraju putem ovog servisa.  

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti