Facebook i dalje dijeli privatne podatke korisnika s odabranim tvrtkama

U dokumentu se navodi kako je Facebook dijelio osobne podatke korisnika s čak 52 proizvođača hardvera i softvera - od Amazona, Applea, Microsofta, pa sve do Huaweija i Alibabe.

Martina Čizmić | 02.07.2018. / 11:00

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kad je Mark Zuckerberg svjedočio pred Kongresom, jasno je rekao da su ukinuli pristup aplikacijama koje su iskorištavale podatke korisnika Facebooka.

No službeni dokument, dugačak 747 stranica, koji je Facebook predao Kongresu kao odgovor na brojna pitanja kongresmena na koja Zuckerberg nije stigao odgovoriti, otkriva kako je ta društvena mreža progledala kroz prste nekim tvrtkama i aplikacijama te im omogućila da šest mjeseci dulje koriste pristup tim podacima.

Kako javlja Wall Street Journal, Facebook je priznao da su "posebni dogovori" bili nužni ne bi li se developerima pružila prilika da se prilagode promjenama u Facebookovoj politici korištenja podataka.

To znači da je 61 tvrtka, od aplikacije za online dating do logističke tvrtke, šest mjeseci dulje imala pristup osobnim podacima korisnika kao što su ime, spol, datum rođenja, fotografije i stranice koje vole.

Među ostalima, u dokumentu se navodi kako je Facebook dijelio osobne podatke korisnika s čak 52 proizvođača hardvera i softvera - od Amazona, Applea, Microsofta, pa sve do Huaweija i Alibabe. Čak 14 tvrtki i dalje ima neograničen pristup korisničkim informacijama, a Apple, Amazon i Tobii imaju poseban ugovor s Facebookom koji im omogućava pristup i nakon listopada 2018., kad bi svim ostalim tvrtkama pristup trebao biti uskraćen.

Inače, ovo je drugi pokušaj Facebooka da Kongresu pojasni što se točno dogodilo i kako su podaci milijuna Amerikanaca, korisnika Facebooka, bili na raspolaganju različitim tvrtkama među kojima je i, sad već bivša, Cambridge Analytica. Prvi dokument s 450 stranica nije odgovorio na sva pitanja, pogotovo na ona vezana uz utjecaj na tržište i monopol među društvenim mrežama.

Ovisno o informacijama koje Kongres pronađe u ovim dokumentima, Facebook bi moglo čekati još saslušanja, a možda i službena istraga te kazna koja zasigurno neće biti mala.

A dok Kongres pregledava dokumente, čelni ljudi Facebooka morati će o tome što čine kako bi spriječili ponavljanje afere Cambridge Analytica progovoriti pred Europskim parlamentom na saslušanju koje se održava kasnije večeras.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti