Facebook i Instagram pod istragom: Objavljivali su osobne podatke mlađih od 18 godina?

Regulator može kompaniji koja krši propise izreći novčanu kaznu u iznosu do četiri posto međunarodnog prometa odnosno od 20 milijuna eura, ovisno o tome koji je iznos veći.

Hina | 19.10.2020. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) pokrenula je dvije istrage o Facebooku nakon pritužbi na obradu osobnih podataka djece na Instagramu.

DPC je zaprimio pritužbe građana i utvrdio 'potencijalne razloge za zabrinutost' u vezi s obradom podataka djece na Instagramu, naveo je u službenoj izjavi za Reuters zamjenik povjerenika za zaštitu podataka Graham Doyle.

Obje istrage pokrenute su prošlog mjeseca, dodao je Doyle.

U Facebooku nisu odmah odgovorili na upit Reutersa u nedjelju da komentiraju tu informaciju.

Prema pisanju Telegrapha, koji je prvi izvijestio o istragama, Instagram je objavljivao e-adrese i telefonske brojeve korisnika mlađih od 18 godina.

Irski regulator pokrenuo je istragu na temelju pritužbe američkog znanstvenika za podatke Davida Stiera, dodao je Telegraph.

Prva istraga trebala bi utvrditi ima li Facebook pravnu osnovu za obradu podataka i primjenjuje li na Instagramu odgovarajuće zaštitne mehanizme i/ili ograničenja.

Istraga će također razmotriti ispunjava li Facebook kao kontrolor podataka obveze o transparentnosti prilikom isporuke Instagrama djeci, pojasnio je čelnik irskog regulatora.

Druga će se istraga fokusirati na postavke Instagramovih profila i računa kako bi se utvrdilo ispunjava li kompanija zahtjeve regulatora o zaštiti podataka.

U Irskoj su registrirana europska sjedišta niza američkih tehnoloških kompanija, što znači da je DPC glavni regulator za zaštitu podataka u Europskoj uniji, prema europskom režimu "jedinstvenog regulatornog punkta", uspostavljenom Općom regulativom o zaštiti podataka iz 2018.

Prema novim propisima, regulator može kompaniji koja krši propise izreći novčanu kaznu u iznosu do četiri posto međunarodnog prometa odnosno od 20 milijuna eura, ovisno o tome koji je iznos veći, podsjeća Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti