Facebook i Unity razvijaju svoju posebnu platformu za igranje

Je li ovo pokušaj da Facebook konkurira popularnoj desktop platformi za igranje - Steamu?

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 19.08.2016. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg je očigledno odlučio Facebook "ugurati" u sve pore tehnološkog i web sektora, najpopularnija društvena mreža na svijetu nudi sve više opcija, usluga, mogućnosti... I dok će to neki opravdati "brigom za korisnike" kako bi "sve što im treba i sve što žele imali na jednom mjestu", drugi su mišljenja kako je Facebook zapravo izgubio kompas i počeo svaštariti. Uz opravdanje kako si to, jednostavno, mogu dopustiti, što zbog popularnosti i ogromnog broja korisnika, što zbog činjenice da im profit nezaustavljivo raste, iako su nas uvjeravali kako je Facebook odavno dotaknuo svoj zenit i kako mu slijedi neizbježni pad... Nova najava nudi priču o Facebooku koji će korisnicima omogućiti jedinstvenu dekstop platformu za igranje. 

Naravno, na sam spomen takve platforme većini će asocijacija biti Steam, koji već nudi takvu platformu i ne sumnjamo kako će Facebook i zbog ove najave biti proglašen "običnim plagijatorom", ali njih to ionako ne brine previše. Službena je najava objavljena na Facebook for Developers blogu  na kojem su svi zainteresirani developeri koji razvijaju igre pozvani da se do 31. kolovoza prijave u "Alpha program". Facebookov partner u kreiranju nove usluge je tvrtka Unity Technologies koja je predstavljena kao "najveća globalna kompanija za kreiranje i razvoj 2D, 3D, VR i AR igara i iskustava". Facebook je u svibnju već predstavio sličnu "gaming platformu" tada nazvanu Facebook Games Arcade Beta.

Ipak, nova platforma koja bi trebala nastati kao plod suradnje Facebooka i Unityja imat će više mogućnosti, raditi će na više operativnih sustava, ne samo na Windowsima kao Facebook Games Arcade Beta, podržavat će sve dosadašnje Facebook igrice, ali i u "uvoz" mobilnih igara s iOS i Android mobilnih operativnih sustava... Kako će i koliko osvojiti tržište, tek ćemo saznati, ali u Facebooku su se, eto, odlučili ozbiljnije posvetiti razvoju platforme za igranje... 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti