Facebook novom opcijom najavio rat lažnim vijestima

Ako na Facebooku vidite mali "i" gumb, dio ste testiranja koje ovaj društveni medijski div provodi u sklopu svog rata protiv lažnih vijesti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 10.10.2017. / 23:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon nedavne pucnjave u Las Vegasu, Facebook se opet suočio s poplavom lažnih vijesti, a u borbi da korisnicima prikazuju točne informacije, sada su najavili novi alat.

Popularna društvena mreža počela je testirati novu opciju koja će korisnicima dati dodatni kontekst oko članaka koje čitaju na News Feedu.

Facebook je nakon prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u Americi dao obećanje da će spriječiti širenje lažnih vijesti pa je sada predstavio i svoje novo rješenje za ovaj problem.

Popularna društvena mreža tako je počela testirati novu opciju koja će korisnicima dati dodatni kontekst oko članaka koje čitaju na News Feedu, kako bi bili informiraniji što dijele, čemu vjeruju i što čitaju.

Onima koje je Facebook odabrao za testiranje, iznad naslova članaka bit će vidljivo malo slovo "i". Klikom na njega dobit ćete puno više dodatnih informacija, poput izvora članka, informacije o onome tko ga je objavio, kao i neke dodatne informacije kroz dio srodnih članaka, što može biti alat za provjeru autentičnosti informacija. Također, bit će vidljivi i podaci o tome kako se članak dijeli na Facebooku, odnosno u kojim je dijelovima svijeta popularan.

Tim koji se mjesecima bori protiv širenja lažnih vijesti najnoviji alat kreirao je zbog korisnika koji su od Facebooka tražili više informacija o tome što čitaju. Iz kompanije navode da je ovaj test tek u svojim počecima i dodaju kako na većini stranica neće biti nikakvih vidljivih promjena.

Pogledajte videozapis:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti