Facebook ostvario odlične poslovne rezultate, ali Zuckerberg je jako zabrinut

Facebook je ponovno ostvario rezultate bolje od očekivanja, no Zuckerberga brinu problemi poput širenja lažnih vijesti i ruskih oglasa te zlostavljanja na ovoj mreži.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.11.2017. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iza Facebooka je još jedan odličan kvartal u kojem su ponovno zabilježili veliki rast prihoda i profita te su ostvarili bolje rezultate od očekivanja analitičara s Wall Streeta. Tijekom tromjesečnog razdoblja koje je završilo posljednjim danom rujna Facebook je tako ostvario prihode veće od 10 milijardi dolara (10,3 milijarde), dok su se očekivanja analitičara kretala oko 9,84 milijarde dolara, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je i veliki porast profila od skoro 80 posto te je profit iznosio 4,7 milijardi dolara.

No, nakon još jednog kvartala u nizu u kojem su poslovali bolje od očekivanog i okrenuli milijarde dolara, osnivač i šef kompanije komentirajući rezultate poslovanja u trećem kvartalu, ipak nije bio toliko zadovoljan – iako zajednica raste i dobro posluje, Zuckerberg je zabrinut i kaže kako ništa od toga nije važno ako se njihove usluge ne budu koristile za povezivanje ljudi. Naravno, pri tome misli na sve probleme koji su se u posljednje vrijeme nagomilali oko Facebooka i koje je teško spriječiti – od širenja lažnih vijesti, zlostavljanja na toj mreži, kao i posljednjeg skandala s ruskim kupovanjem oglasa i utjecanjem na američke predsjedničke izbore.

Kako bi riješili te probleme i ponovno napravili pozitivnu atmosferu oko kompanije i te društvene mreže, Mark Zuckerberg rekao je kako ulažu jako velike resurse u sigurnost te da će im ta ulaganja utjecati i na profitabilnost: Zaštita naše zajednice važnija nam je od maksimiziranja profita.

Što se tiče broja korisnika, on i dalje raste, iako ne takvom brzinom kao i ranije te Facebook danas ima 2,07 milijardi mjesečno aktivnih korisnika, što je porast od 16 posto u odnosu na isti kvartal 2016. godine, dok je broj dnevno aktivnih korisnika također porastao za 16 posto i iznosi čak 1,37 milijardi.

Prihodi od oglašavanja u ovom su kvartalu porasli za skoro 50 posto na 10,14 milijardi dolara, a čak 88 posto zarade od oglašavanja ostvareno je u mobilnom segmentu. Ipak, treba spomenuti kako je porast prihoda od 47 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. manji ako se usporedi porast u trećem kvartalu prošle godine u odnosu na 2015. – tada je zabilježen porast od skoro 60 posto te su već tada iz ove kompanije upozorili kako će rast prihoda usporiti jer Facebook nema više previše mjesta za postavljanje novih oglasa i ne žele uništiti korisnicima iskustvo korištenja ove mreže povećanjem broja oglasa koji će se prikazivati na računalima i mobilnim uređajima.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti