Glasine o hardveru koji razvija Facebook ponajviše su vezane za pametne naočale na kojima navodno radi Zuckerbergova kompanija, no prema posljednjim informacijama, čini se da pripremaju još jedan projekt. Nije riječ ni o smartphoneu o kojem se godinama pisalo, već o - pametnom satu. Facebook Watch na tržištu bi se mogao pojaviti već sljedeće godine, a trenutačno nije poznat partner s kojim bi Facebook krenuo u njegovu proizvodnju.

Previše detalja o samom proizvodu još nije poznato, no spominje se kako bi ga trebala pokretati neka verzija Androida, odnosno vjerojatno Wear OS. Njihov bi se uređaj, kao i većina trenutačno dostupnih pametnih satova, fokusirao na tri stvari - komunikaciju, tj. poruke, zdravlje i fitness. Nije teško pretpostaviti da će, kada je komunikaciju u pitanju, fokus biti na njihovim komunikacijskim platformama - WhatsAppu i Messengeru, pa bi možda mogli razviti neke opcije prilagođene tim aplikacijama.

Pored integracije s Messengerom i WhatsAppom, izvještaj baziran na informacijama četiriju osoba koje rade na tom projektu kaže kako će se Facebook Watch moći povezati s drugim servisima i hardverom kompanija za fitness poput Pelotona za praćenje aktivnosti i zdravstvenog stanja. To bi vjerojatno značilo da će korisnici s Facebookom dijeliti još više podataka nego što to čine sada. Jasno, Zuckerbergova kompanija nije baš oličenje privatnosti pa, osim što znaju sve o svojim korisnicima (kada su i gdje rođeni, tko su im prijatelji, gdje izlaze, gdje studiraju, kakvi su im interesi itd.), sada bi mogli imati pristup i novim podacima o zdravlju i fizičkoj aktivnosti korisnika.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko bi se ljudi moglo odlučiti na kupovinu takvog sata te davanje još veće količine svojih privatnih podataka Facebooku.

Također, čini se kako Zuckerberg već priprema teritorij za buduće nosive uređaje svoje kompanije jer, prema istim informacijama, Facebook već razvija i poseban operativni sustav namijenjen pametnim satovima. Prvi takav sat koji će pokretati Facebookov hardver i softver možemo očekivati u drugoj polovici 2023. godine.

Izvor: GSM Arena