Katastrofalni pad Facebooka i dalje traje: Globalna društvena mreža o najgorim se problemima u povijesti oglasila na - Twitteru

Nakon što su problemi započeli tijekom poslijepodneva u srijedu, a s različitim intenzitetom trajali i cijelu noć, situacija se popravila, ali ne u potpunosti.

Martina Čizmić | 14.03.2019. / 08:34

Facebook (Foto: AFP)

Korisnici Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messengera ni u četvrtak ujutro ne mogu bez problema koristiti omiljene aplikacije i mreže.

Screenshot: Facebook Srušili se Facebook, Instagram i WhatsApp? Problemi za korisnike diljem svijeta

Nakon što su problemi započeli tijekom poslijepodneva u srijedu, a s različitim intenzitetom trajali i cijelu noć, situacija se popravila, ali ne u potpunosti.

Čim su korisnici prijavili prve probleme, pojavile su se teorije da se Facebook nalazi pod napadom hakera, no tvrtka je to opovrgnula.

Da se zaista ne radi o DDoS napadu, potvrdili su i iz Netblocksa, neovisne udruge koja se bori za slobodan protok informacija na internetu. Ističu da ni jedno njihovo mjerenje ne ukazuje na bilo kakve hakerske aktivnosti vezane za Facebook.

O problemu koji je pogodio korisnike diljem svijeta čak se oglasio i sam Facebook, koji je priznao djelomični pad mreže, ali i da istražuju zašto je do toga došlo. No ni 15 sati nakon priznavanja problema rješenje se još ne nazire.

DownDetector problemi na Facebooku (Foto: Screenshot/DownDetector)

Dio korisnika ističe kako se ne mogu ulogirati u svoje račune, da sustav traži upisivanje sigurnosnog koda koji bi trebao stići SMS-om, no nikako ne dolazi.

Drugi pak ističu da ne mogu objavljivati na društvenim mrežama ili ako uspiju objaviti, ne mogu čuti zvuk na videu ili ostaviti komentar pod fotografijom. 

Najozbiljniji problemi u posljednjih 10 godina

Ovo je ujedno najozbiljniji ispad u Facebookovoj povijesti. Posljednju put korisnici su ovakve probleme diljem svijeta mogli iskusiti 2008. godine. No tada je Facebook imao tek 150 milijuna korisnika. Problem je još veći zbog toga što Facebook danas u svom sustavu ima i Instagram, Messenger te WhatsApp, aplikacije koje koriste milijarde korisnika diljem svijeta, a koje su također bile pogođene ovim ispadom.

S obzirom na to da problemi i dalje traju, iz Facebooka su već počeli zbrajati potencijalnu štetu za njihove oglašivače i poslovne korisnike. Kako je glasnogovornik Facebooka rekao za Bloomberg, razmatraju koliko je nedostupnost njihovih mreža oštetila oglašivače te hoće li im vratiti dio novca zbog toga.

Korisnici se ispuhali na Twitteru

Već je postalo tradicionalno da kad neki od Facebookovih servisa ne radi, korisnici o tome raspravljaju na Twitteru. Tako su neki od korisnika koji Facebookove servise koriste za posao u panici tražili savjete i ideje kako zaobići problem.

Drugi su se pak dobro zabavljali zbijajući šale na Zuckerbergov i Facebookov račun.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti