Facebook se želi vratiti na tron: Uvode brojne promjene ne bi li privukli mlađe korisnike

Ističu kako je Facebook i dalje "mreža za sve", ali su napravili "značajne promjene" vodeći se potrebama i željama mlađih generacija.

Martina Čizmić | 02.06.2024. / 12:01

Facebook
Facebook (Foto: Afp)

 Facebook već godinama muči isti problem - njegovi korisnici su sve stariji, a mlađim generacijama jednostavno nije dovoljno zanimljiv. Unatoč svim promjenama koje su iz Mete proteklih godina uveli na Facebook, čini se da još nisu pronašli onu pobjedničku formulu koja će ih ponovno lansirati na tron najpopularnije društevene mreže među mladima.

No, to ih ne sprječava da pokušavaju. U tek objavljenoj "viziji budućnosti Facebooka", osvrnuli su se na proteklih 20 godina te društvene mreže i najavili kako vide njenu budućnost u sljedećih 20 godina.

Dok razmišljamo o sljedećih 20 godina, usredotočeni smo na dvije velike stvari: izgradnju sljedeće generacije društvenih medija za mlade i oslanjanje na nove mogućnosti proizvoda koje omogućuje AI, stoji na službenom blogu.

Tipkanje Znate li koji se program koristio za komunikaciju prije Facebooka i WhatsAppa? Ako imate više od 35 godina, vjerojatno ste ga isprobali

Ističu kako je Facebook i dalje "mreža za sve", ali su napravili "značajne promjene" vodeći se potrebama i željama mlađih generacija.

Nadogradili smo naše tehnologije rangiranja Reels i Feed kako bismo učinkovitije davali preporuke. Izumili smo novu arhitekturu modela – koja može vrlo učinkovito učiti iz velikih skupova podataka – i dovela je do značajnih poboljšanja u našem pilotu s Facebook Reelsima. Tijekom sljedeće godine ili tako nešto, ova napredna tehnologija preporuka pokretat će više proizvoda, uključujući naš cijeli video ekosustav i naše preporuke Feeda. Do kraja 2026. naš je cilj imati najbolju svjetsku tehnologiju preporuke. Osim toga, također gradimo jednu od najboljih svjetskih kolekcija otvorenih modela, alata i resursa za generativni AI s Meta Llamom. Generative AI stvara još više prilika za društvena otkrića na Facebooku pomažući vam da dublje istražite stvari koje pronađete. Recimo da ste na Facebooku naišli na recept za kolač od sira od jagoda. Klikom na gumb možete pitati Meta AI kako napraviti verziju bez mliječnih proizvoda i odmah ćete dobiti odgovor, stoji na blogu.

Meta Europska komisija istražuje Metu oko zaštite djece na platformama

Naglasak su stavili i na video sadržaj.

Napravili smo i poboljšanja u videoiskustvu na Facebooku, uključujući ažurirani video player preko cijelog zaslona i klizač za preskakanje u duljim videozapisima. Ovaj player sada se pojavljuje globalno. ... dodali (smo) mogućnost brzog slanja videozapisa osobama do kojih vam je stalo, bilo na Facebooku ili putem druge platforme poput WhatsAppa, dodaju.

No, kako bi imali dovoljno video sadržaja, u Facebooku su shvatili da moraju i video kreatore nekako potaknuti da ga stvaraju. Tako su predstavili "Profesionalni način rada" koji je dizajniran za one koji žele objavljivati svoj sadržaj javno i tako povećati broj pratitelja.

Također smo razvili naš model isplate kako bismo plaćali kreatorima na temelju uspješnosti njihovog sadržaja na Facebooku, pojednostavljujući način na koji kreatori zarađuju i proširujući mogućnosti unovčavanja na sve formate – fotografije, videozapise i tekst, ističu.

Mark Zuckerberg Dok je TikTok u problemima, konkurenti slave: Evo tko bi mogao profitirati zabranom popularne platforme

Hoće li im to biti dovoljno da "preotmu" nešto mlađih korisnika Snapchatu ili TikToku, teško je trenutno reći. Ali, s obzirom na probleme s američkom administracijom s kojima se TikTok suočava, očito je da Facebook priprema teren kako bi se, u slučaju da TikTok prestane funkcionirati u SAD-u, ponudili kao (više-manje) kvalitetna alternativa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti