Facebook uvodi opciju prepoznavanja lica za vraćanje starih profila

Za prijavu na svoj profil Facebook bi vas uskoro mogao "zamoliti da pogledate kameru svog uređaja" kako bi potvrdio da ste to zaista vi.

Monika Nožić Monika Nožinić | 02.10.2017. / 17:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Napretkom tehnologije brojne kompanije počele su ugrađivati senzore za prepoznavanje lica u razne uređaje, pa je tako i div među društvenim mrežama uveo opciju vraćanja starih profila uz sustav prepoznavanja lica.

Prepoznavanje lica zasad je dostupno samo kada korisnik pokrene povrat pristupu profila (recovery) s uređaja s kojeg se već prije prijavljivao na svoj profil na Facebooku. Aplikacija tada od korisnika traži da pogleda u kameru, snimi selfi, a zatim snimljeno lice uspoređuje s licima na dostupnim fotografijama.

Da bi prepoznao jeste li na fotografiji ili videozapisu zaista vi, sustav ga uspoređuje s vašom profilnom fotografijom te fotografijama i videozapisima na kojima ste označeni.

Ovaj sustav dizajniran je kako bi pomogao korisnicima da, umjesto kreiranja novih, vrate svoje stare profile i sjajna je opcija u slučaju da vam netko hakira profil jer ćete preko kamere svoga telefona moći skenirati lice kako biste vratili pristup profilu.

Testiramo nove opcije za ljude koji žele brzo i lako verificirati da su vlasnici računa na koje se ne mogu prijaviti iz raznih razloga. Ova opcija dostupna je samo za uređaje s kojih ste se već ranije prijavljivali na profil, rekli su iz Facebooka.

Kako to obično biva s novim opcijama, one su sada dostupne samo ograničenom broju korisnika jer Facebook provjerava funkcionalnost sustava za prepoznavanje lica, no ako testiranje na manjem dijelu korisnika pokaže da je riječ o dovoljno dobroj tehnologiji, Facebook bi mogao svima omogućiti novi način provjere identiteta.

Teško da bi ova metoda mogla poslužiti kao primarna za identificiranje korisnika jer ju je lako prevariti – ne koristi se, naime, nikakva revolucionarna tehnologija poput skeniranja 3D otiska lica ili šarenice oka, već se radi o čistom prepoznavanju lica na fotografiji i usporedbi s drugim fotografijama.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti