Facebook za najmlađe: Predstavljen Messenger Kids

Facebookova aplikacija za komunikaciju namijenjena je djeci od 6 godina koja će moći komunicirati samo s kontaktima koje odrede njihovi roditelji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.12.2017. / 08:25

Messenger Kids (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Facebook je do sada bio namijenjen samo korisnicima starijim od 13 godina, a od ovog tjedna Zuckerbergova kompanija "otvara se" i djeci od šest godina. Oni, naravno, neće moći otvoriti profil na Facebooku, no moći će koristiti novu aplikaciju Facebook Messenger Kids (koja je trenutno dostupna samo korisnicima iOS uređaja u SAD-u) koja će im omogućiti komunikaciju s rodbinom i prijateljima. Nakon instalacije aplikacije na telefon ili tablet, roditelji moraju odobriti kontakte s kojima njihovi najmlađi mogu komunicirati. Ovako djecu neće moći kontaktirati, niti će oni moći komunicirati s nepoznatim ljudima (i seksualnim predatorima koji vrebaju na internetu i društvenim mrežama), već samo s kontaktima koje dopuste njihovi roditelji – na početnom ekranu nalazi se popis (dopuštenih) kontakata i oznaka koja pokazuje jesu li online.

Messenger Kids (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Osim dopisivanja, Messenger Kids omogućuje i slanje fotografija i videozapisa, videorazgovore (uključujući i grupni videochat) te korištenje GIF-ova, naljepnica i filtera za lica. Iako su iz Facebooka naglasili kako s ovom aplikacijom žele stvoriti sigurnu virtualnu okolinu za djecu u kojoj će moći komunicirati s najbližima bez straha, jasno je kako je jedan od ciljeva ove kompanije "uvući" ih u svoj ekosustav kako bi, kad navrše 13 godina, otvorili profil na Facebooku, a ne npr. na Snapchatu ili nekoj drugoj mreži.

U službenoj objavi iz ove kompanije kažu kako su s dječjim Messengerom otvorili potpuno novi svijet komunikacije putem interneta za obitelji jer će sada najmlađi jednostavno moći nazvati baku i djeda putem video poziva, javiti se rođacima koji žive u drugim zemljama ili poslati roditeljima GIF-ove i poruke samo kako bi ih pozdravili.

Aplikacija je napravljena u suradnji s brojnim stručnjacima i nakon razgovora s tisućama roditelja, a kako su u pitanju djeca, unutar ove verzije Messengera neće se prikazivati oglasi, niti će se koristiti informacije o djeci za prikazivanje oglasa na drugim stranicama.

Iz Faceboka napominju kako će Messenger Kids tijekom sljedećih mjeseci biti dostupan i na Google Play Storeu i Amazonovom App Storeu, no nisu spomenuli ništa o dostupnosti ove aplikacije na ostalim tržištima.

Izvor: Facebook

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti