Fantastičan kvartal za Apple: Najveći prihod i rekordna prodaja iPhonea

Apple je tijekom 'blagdanskog' kvartala prodao 28,29 milijuna iPhonea i najveći broj pametni satova do sada

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2017. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Sa zadovoljstvom vas obavještavamo kako smo u našem blagdanskom kvartalu ostvarili najveći prihod ikada i oborili više rekorda. Prodali smo najviše iPhonea do sada i ostvarili najveću zaradu od prodaje iPhonea, Macova, satova i odjela servisa' – ovako je Tim Cook objavio investitorima rezultate posljednjeg prošlogodišnjeg kvartala u kojem je ova kompanija, nakon nekoliko tromjesečja u kojima je zabilježen pad prodaje i smanjenje zarade, ponovno nadmašila očekivanja analitičara s Wall Streeta. Tijekom ova tri mjeseca Apple je ostvario prihode od 78,4 milijarde dolara, uz profit od skoro 18 milijardi dolara, što je najveći prihod ostvaren tijekom jednog kvartala, a ova cifra predstavlja veliko povećanje u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije kada su prihodi bili manji od 76 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali prihode od 77,38 milijardi dolara.

Također, analitičari su očekivali prodaju oko 77,42 milijuna iPhonea, a Apple je prodao 78,29 milijuna telefona, pri čemu je Cook posebno naglasio odličnu prodaju skupljeg modela iPhone 7 Plus. Iako su u ovoj kompaniji posebno istaknuli kako su tijekom prošlog tromjesečnog razdoblja prodali najviše satova do sada, Cook i dalje šuti o konkretnim prodajnim brojkama – kako je Apple predstavio novi i bolji model Apple Watcha, dok je prvom modelu poboljšan hardver i smanjena cijena, ovakvi su rezultati očekivani.

Ipak, nije sve bilo tako savršeno za Apple u posljednjem tromjesečju pa je tako broj prodanih iPadova smanjen za skoro dvadeset posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, dok je prodaja u Kini pala za dvanaest posto – korisnici u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sve se više okreću kineskim kompanijama poput Huaweija, Oppoa, ZTE-a i Xiaomija čiji su pametni telefoni jeftiniji u odnosu na konkurenciju. Što se budućnosti, odnosno sljedećeg tromjesečja tiče, niti tu stvari nisu najsjajnije te u Appleu predviđaju prihode između 51,5 i 53,5 milijardi dolara, što je blago ispod očekivanja analitičara.

Izvor: Apple 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti