Vjerojatno ste primijetili kako je stiglo razdoblje u godini kada velike kompanije dioničarima predstavljaju svoje poslovne rezultate. To su do sada učinili Google, Apple, Microsoft, Intel i Nokia, stoga ni južnokorejski Samsung nije mogao ostati izuzetak.

Sukladno očekivanja same kompanije, rezultati poslovanja posljednjeg kvartala 2012. ispali su blago rečeno zadovoljavajući. Uz prihode od 52,45 milijardi $, Samsung je realizirao dobit u iznosu od 8,27 milijardi $. U odnosu na prethodni kvartal, zarađeno je 10% više zelembaća, no ako se pogleda isto razdoblje lani, korejski div je povećao dobit za nevjerojatnih 89,3%.

Na godišnjoj bazi, Samsung je zaradio 27,18 milijardi $, uz prihode od 188,14 milijardi $. Na ovakvu dinamiku prihoda najviše utjecaja je imala mobilna divizija - u odnosu na prethodni kvartal, rasla je za 4%, a dva vodeća konja tog rasta bili su Galaxy S3 i Note II.

Poluvodička divizija također je rasla, i to značajno. Uspoređujući s prethodnim kvartalom, operativna dobit je porasla za 39%, na 1,33 milijardu $. Još impozantniji rezultat postigla je divizija potrošačke elektronike koja se bavi proizvodnjom ekrana i TV uređaja - u jednom kvartalu operativna dobit je porasla čak za 87%.

Dioničari bez sumnje mogu biti zadovoljni, no Samsung je jasno naznačio kako se ovakvi rezultati neće ponoviti u idućem kvartalu. Razlog su tradicionalne sezonske oscilacije te daljnji pad cjelokupnog PC tržišta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju