FBI otkrio prijevaru: Američke kompanije zapošljavaju tisuće zaposlenika iz Sjeverne Koreje, a toga nisu svjesne

Udaljeni rad ima i svoje negativne strane, kroz zapošljavanje stručnjaka s lažnim dokumentima iz Sjeverne Koreje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2023. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjevernokorejski program razvoja balističkih projektila djelomično financiraju i američke kompanije, stoji u izvješću FBI-a i američkog ministarstva pravosuđa. Te kompanije, naravno, ne financiraju svjesno i direktno taj program, već one isplaćuju plaće tisućama njihovih zaposlenika iz Sjeverne Koreje koje su zaposlili, a da nisu bili svjesni da je riječ o ljudima iz te zemlje jer koriste lažne dokumente.

Lansiranje satelita u svemir Vodstvo Sjeverne Koreje priznalo: "To je naš najveći neuspjeh"

Specijalni agent FBI-a iz St. Louisa Jay Greenberg komentirao je kako je svatko tko je zaposlio freelance IT zaposlenike više nego vjerojatno zaposlio, među inim, i sjevernokorejske zaposlenike. Osim u američkim kompanijama, FBI upozorava kako su se sjevernokorejski IT stručnjaci zaposlili i u tehnološkim kompanijama i u drugim državama te je riječ o tisućama ljudi. Također, naglašavaju kako bi kompanije trebale poduzeti određene korake prilikom zapošljavanja osoba koje će raditi udaljeno ili onih koji će za njih raditi putem nekih partnerskih tvrtki i savjetuju da se s njima obavezno naprave intervju putem videa.

Slično je upozorenje uputio i američki državni odvjetnik Sayler A. Fleming. Suradnjom sa sjevernokorejskim zaposlenicima američke tvrtke ne samo da bi mogle financirati program naoružanja Sjeverne Koreje, već bi tu situaciju mogli iskoristiti i hakeri koji bi se mogli dokopati osjetljivih podataka. Posljednjih godina FBI upozorava kako je Kim Jong Un veliki fokus stavio na edukaciju i trening zaposlenika u IT sektoru te su već prošle godine zabilježeni pokušaji zaposlenja osoba iz Sjeverne Koreje u SAD-u korištenjem lažnih identiteta i drugih državljanstava. Vlada ove zatvorene zemlje rasporedila je tisuće takvih zaposlenike s naprednim IT vještinama u zemljama poput Kine i Rusije kako bi prevarili kompanije iz SAD-a i drugih zemalja. Pri tome su se koristili različitim metodama kako bi se činilo da rade iz SAD-a pa su npr. čak plaćali Amerikancima za korištenje njihova WiFija.

Sjevernokorejski Haeil-1 podvodni nukleearni dron Niti dva tjedna nakon testiranja prvog, Sj. Koreja pohvalila se testiranjem i svojeg drugog po redu oružja sudnjeg dana

Kao rezultat njihova rada u američkim i drugim kompanijama zaradili su milijune dolara koje su usmjerili u program naoružanja, u nekim slučajevima čak su se ubacili u računalne mreže i ukrali podatke kompanija koje su ih zaposlile, a zabilježene su i situacije u kojima su ostavili otvoren pristup za buduće napade i hakiranja.

Milijuni od plaća zaposlenika samo su kap u moru financiranja sjevernokorejskog naoružanja, a među inim, program naoružanja financira se i različitim krađama virtualne i kriptoimovine te je prošle godine, prema nagađanjima stručnjaka, vrijednost takvih krađa iznosila između 630 milijuna i milijardu dolara.

Izvor: Insider


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti