SAD, Japan i Južna Koreja upozoravaju: Sjeverna Koreja svoje naoružavanje financira krađom kriptovaluta

U četvrtak je Sjeverna Koreja optužila Washington i Seul da svojim vojnim vježbama guraju napetosti na rub nuklearnog rata.

Hina | 07.04.2023. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan izrazili su duboku zabrinutost zbog "zlonamjernih" kibernetičkih aktivnosti Sjeverne Koreje za podršku svojim programima naoružanja, u komentarima objavljenim u zajedničkom priopćenju u petak.

Sredstva kriptovalute koje su ukrali sjevernokorejski hakeri bila su ključni izvor za financiranje programa naoružanja te zemlje pogođene sankcijama, kažu dužnosnici i stručnjaci u SAD-u i njegovi saveznici.

Sjevernokorejski Haeil-1 podvodni nukleearni dron Sjeverna Koreja pohvalila se svojim oružjem sudnjeg dana: "Cilj mu je infiltrirati se u operativne vode i napraviti radioaktivni tsunami velikih razmjera"

U jeku sve većih nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje, nuklearni izaslanik Južne Koreje razgovarao je ovaj tjedan sa svojim američkim i japanskim kolegama u Seulu i osudio pokuse oružja te izolirane zemlje.

Ponavljamo sa zabrinutošću da IT radnici u DNRK i dalje koriste krivotvorene identitete i nacionalnosti kako bi izbjegli sankcije UN-a i prikupili sredstva za raketne programe, stoji u zajedničkom priopćenju izaslanika, u kojoj se navodi akronim za službeni naziv Sjeverne Koreje.

Također smo duboko zabrinuti zbog toga što DNRK podupire ove programe krađom i pranjem sredstava, kao i prikupljanjem informacija putem zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti, ističe se u priopćenju pozivajući države članice UN-a da se pridržavaju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o vraćanju sjevernokorejskih radnika u domovinu.

FBI službeno objavio: Iza hakerskog napada na Sony stoji Sjeverna Koreja Američki stručnjak za kriptovalute završio u zatvoru zbog pomaganja Sjevernoj Koreji u izbjegavanju američkih sankcija

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu. Američke i južnokorejske snage od ožujka provode niz godišnjih vježbi.

U četvrtak je Sjeverna Koreja optužila Washington i Seul da svojim vojnim vježbama guraju napetosti na rub nuklearnog rata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti