Sjeverna Koreja pohvalila se svojim oružjem sudnjeg dana: "Cilj mu je infiltrirati se u operativne vode i napraviti radioaktivni tsunami velikih razmjera"

Službeni Pjongjang nedavno je testirao podvodni dron koji je, kažu, sposoban nositi nuklearnu bojnu glavu te izazvati radioaktivni tsunami. Vojni stručnjaci i strani dužnosnici, međutim, vrlo su skeptični oko tih tvrdnji.

Branimir Vorša | 29.03.2023. / 10:09

Sjevernokorejski Haeil-1 podvodni nukleearni dron
Sjevernokorejski Haeil-1 podvodni nukleearni dron (Foto: @JosephHDempsey/Twitter)

Sjeverna Koreja tvrdi da je provela testiranje podvodnog drona za razorne nuklearne napade, a to su popratili i novim fotografijama s navodnog testiranja. Problem je u tome što strani dužnosnici i stručni promatrači vjeruju da službeni Pjongjang "pretjeruje" u svojim najnovijim tvrdnjama.

Sjevernokorejski mediji tvrde da je testiranje završilo uspješno

Bilo kako bilo, Sjeverna Koreja je prvi put testirala navedeno oružje prošlog tjedna, nakon više od desetljeća njegova razvoja. Tijekom testiranja taj je podvodni dron krstario uz sjevernokorejsku istočnu obalu na dubini od gotovo 150 metara oko 60 sati. Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su da je probna bojna glava detonirala pod vodom te je time utvrđeno da je testiranje u potpunosti potvrdilo sposobnosti tog novog sjevernokorejskog oružja.

Detalji R-36M2 ICBM rakete - 5 Rusi nonšalantno otkrili neviđene detalje Sotone, jedne od svojih najubojitijih interkontinentalnih balističkih raketa

Misija podvodnog nuklearnog strateškog oružja je tajno se infiltrirati u operativne vode i napraviti radioaktivni tsunami velikih razmjera putem podvodne eksplozije kako bi se uništile mornaričke udarne skupine i glavne operativne luke neprijatelja. Ovaj nuklearni podvodni napadački dron može se rasporediti na bilo koju obalu i luku ili ga može vući površinski brod, objavila je državna medijska kuća KCNA, hvaleći mogućnosti tog oružja.

Haeil-1 po uzoru na ruski Posejdon?

Testiranje tog drona, koji je nazvan "Haeil-1", provedeno je tijekom proteklog vikenda.

Nedavna testiranja pokazuju da je Sjeverna Koreja prvi put javno otkrila takvu vrstu potencijalnog oružja, koje izgleda sliči ruskom autonomnom nuklearnom torpedu Posejdonu. Sami Rusi su godinama radili na spomenutom vlastitom podvodnom nuklearnom oružju, koje se opisuje kao naprava "sudnjeg dana", jer se nagađalo da bi njegova nuklearna eksplozija potencijalno mogla izazvati radioaktivni tsunami. Isto sad tvrdi i Sjeverna Koreja za Haeil-1.

No, poput Poseidona, glasine o mogućnostima drona Haeil-1 potencijalno su pretjerane i ne postoji mogućnost neovisne potvrde da taj dron uopće radi. Tvrdnje Sjeverne Koreje o sposobnostima tog oružja stoga su već naišle na skepticizam stručnjaka i stranih dužnosnika.

Stručnjaci skeptični, ali...

Tako je načelnik združenog stožera Južne Koreje (JCS) izrazio je svoje sumnje u vezi s oružjem te rekao da južnokorejska vojska vjeruje da je vrlo vjerojatno da su tvrdnje Pjongjanga lokalno medijski pretjerane i izmanipulirane, piše južnokorejski NK News.

Bilo je znakova da Sjeverna Koreja razvija podmornice bez posade, ali procjenjujemo da su oni još uvijek na elementarnoj razini, dodao je načelnik JCS-a.

Haeil-1 je isto tako doveo u pitanje i Ankit Panda, viši suradnik u programu nuklearne politike pri Zakladi Carnegie za međunarodni mir. Postoje dobri razlozi za održavanje skepticizma da će Sjeverna Koreja široko proizvoditi ili razviti sustav Haeil, napisao je u analizi za NK Pro. Ipak, Panda je u intervjuu za CNN priznao da zapravo ništa ne sprječava Sjevernu Koreju da, u načelu, postavi nuklearnu napravu na ovakvo podvodno vozilo i detonira ga. Napomenuo je međutim da ostaje puno pitanja o tome kako to funkcionira i što je to sustav zapravo sposoban u usporedbi s tvrdnjama sjevernokorejskih državnih medija.

Sjevernokorejski nuklearni put je - nepovratan

Lansiranje ruske balističke rakete Rusija priprema novo iznenađenje za Zapad - svoju verziju "ubojice nosača zrakoplova"

Nedavno sjevernokorejsko podvodno testiranje dronova, koje je uslijedilo u tandemu s lansiranjem nekoliko strateških krstarećih projektila, dolazi nakon opsežnih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, koje Pjongjang često smatra provokativnim. Ranije u ožujku, Pjongjang je testirao Hwasong-17, svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu dosad, koja je dosegla maksimalnu visinu od preko 5800 kilometara i letjela preko 1000 kilometara od obale Korejskog poluotoka. Bilo je to jedno od nekoliko lansiranja projektila u ožujku.

Unatoč međunarodnom pritisku da zaustavi svoje programe razvoja oružja, posebno svoje nuklearne programe, Sjeverna Koreja je u rujnu prošle godine stvarno objavila da je njen nuklearni put nepovratan.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti