FBI službeno objavio: Iza hakerskog napada na Sony stoji Sjeverna Koreja

Do sada se cijela priča oko hakerskih napada na Sony temeljila uglavnom na neslužbenim informacijama, ovom objavom koja je službeni stav Sjedinjenih Američkih Država kompletan 'cirkus' dobiva sasvim novu dimenziju.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 20.12.2014. / 08:21

FBI službeno objavio: Iza hakerskog napada na Sony stoji Sjeverna Koreja

Do sada se cijela priča oko hakerskih napada na Sony temeljila uglavnom na neslužbenim informacijama, ovom objavom koja je službeni stav Sjedinjenih Američkih Država kompletan "cirkus" dobiva sasvim novu dimenziju.

Uz brojne "fronte" koje su otvorene između SAD-a i Sjeverne Koreje stiže nova, virtualna ili kako to volimo nazivati "cyber fronta" ili "cyber rat" u kojem se, očigledno, ne biraju sredstva. Prema službenom izvješću koje je objavio FBI američke vlasti su zauzele stav kako iza hakerskih napada na Sony Pictures stoji Sjeverna Koreja. Pritom je posebno indikativno što su američke vlasti eksplicitno ustvrdile kako "sada imamo dovoljno informacija kako bismo zaključili da su vlasti Sjeverne Koreje odgovorne za ove napade", dakle nisu optužili "neimenovane hakere" nego praktički državni vrh svojeg "omiljenog neprijatelja". Objavljeno je i na osnovu čega je FBI izvukao zaključak da zemlja koja je u svijetu poznata "kao posljednji bastion rigidnog autoritativnog društva u kojem nema demokracije" snosi odgovornost za napade na Sony koji su izazvali ogromno zanimanje.

Dakle, FBI tvrdi kako su u malware aplikacijama pronašli linkove prema alatima za koje je FBI ranije zaključio kako dolaze iz Sjeverne Koreje. Radi se o specifičnim linijama u kodovima koji su "prepoznatljivi", otkriva FBI. Nadalje, tu su IP adrese, navodi se u izvješću, koje su "povezane s mrežnom infrastrukturom iz Sjeverne Koreje", a alati koji su korišteni za upad u Sony Pictures sustav praktički su istovjetni onima koji su korišteni u ožujku 2013 godine kada su hakeri napali banke i medijske kuće u Južnoj Koreji. Jesu li ovo i dalje samo indicije ili možemo zaključiti da se radi o čvrstim, konkretnim dokazima, neka svatko procijeni sam, ali činjenica je kako se ovim potezom odnosno objavom od strane SAD-a potvrdilo kako postoji "cyber rat". Iako, postoje i oni koji tvrde kako Amerika namjerno "muti vodu" nakon još jedne afere u kojoj su razotkrivene metode koje je CIA koristila u ispitivanjima zatvorenika, a koje su zapravo bile klasično mučenje.

Ovom objavom, smatraju analitičari, ta afera pada u drugi plan, jer je na globalnoj razini daleko zanimljiviji rat između SAD-a i Sjeverne Koreje, pa makar se radilo "samo" o virtualnom ratu. Povodom izvješća koje je objavio FBI oglasio se i američki predsjednik Barack Obama. "Ne možemo i nećemo postati društvo u kojem neki diktator može nametati cenzuru. Zamislite da proizvođači zbog straha počnu provoditi samocenzuru, samo zato što postoji mogućnost da bi nekoga uvrijedili. To nije ono što jesmo, to nije Amerika, niti će ikada biti. Za sada, nemamo saznanja da je Sjeverna Koreja u napadu na Sony surađivala s drugim zemljama, ali odgovorit ćemo na ove napade i promijeniti način očuvanja cyber sigurnosti", rekao je Barack Obama. Iz Sjeverne Koreje, logično, nisu komentirali američke objave, ali cyber rat je, smatraju svi, i službeno počeo... 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti