FIFA potvrdila: Svjetsko nogometno prvenstvo "najgledaniji je sportski događaj na digitalnim platformama"

Za razliku od prethodnih prvenstava, gotovo četvrtina gledatelja utakmice je pratila na računalima ili mobilnim uređajima.

Martina Čizmić | 19.08.2018. / 10:07

Pametni telefon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako je Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji završilo prije više od mjesec dana, navijači su se vratili kući, a nogometaši odmorili i spremni za nove pobjede, još uvijek se mogu pronaći veoma zanimljivi podaci o korištenju tehnologije tijekom samog događanja.

Tako je FIFA objavila podatke prema kojima je ovo Svjetsko nogometno prvenstvo izazvalo najviše reakcija navijača u povijesti. Putem svih dostupnih digitalnih platformi (službenih kanala, naravno), zabilježeno je 7,5 milijardi reakcija i više od 1,25 milijardi pregleda videa.

Očekivano, najveći broj posjetitelja zabilježila je službena stranica FIFA-e, a njihova službena aplikacija bila je najpreuzimanija u 128 zemalja. Tijekom mjesec dana prvenstva, FIFA-ini službeni profili na društvenim mrežama ostvarili su čak 580 milijuna posjeta.

Za razliku od prethodnih prvenstava, gotovo četvrtina gledatelja utakmice je pratila na računalima ili mobilnim uređajima. Iako to nije mali broj, daleko je od 36 posto koliko su procjenjivali prije samog prvenstva.

Iz FIFA-e ističu kako je ovo Svjetsko nogometno prvenstvo "najgledaniji sportski događaj ikad na digitalnim platformama".

Inače, FIFA je u svom izvješću objavila i neke zanimljive brojke koje nemaju direktno veze s nogometom i gledateljima.

Tako su se pohvalili kako su tijekom prvenstva, za potrebe sudaca, pratećeg osoblja i novinara, na raspolaganje stavili više od 1300 prijenosnih računala, više od 1200 printera i više od 2000 telefonskih linija i telefona.

Svaki je stadion bio opremljen s kombinacijom bežičnog interneta i optičkih kablova koji su garantirali brzinu do 2,2Gb po stadionu. Tehničari su razvukli više od 60 kilometara optičkih kablova i instalirali više od 2000 WiFi pristupnih točaka. Treba istaknuti i da se više od 300 tisuća posjetitelja spajalo na javne bežične mreže tijekom boravka na stadionima i trajanja utakmica.

I za kraj, FIFA je svim reprezentacijama omogućila korištenje komunikacijske opreme tijekom utakmica. Ta se komunikacijska oprema koristi za komunikaciju između klupe (trenera i igrača) i analitičara i stratega (koji su obično smješteni u nekoj od loža na stadionu). Zanimljivo je da je 31 momčad prihvatila FIFA-inu opremu, a samo su Englezi odlučili koristiti svoju. To im baš i nije pomoglo, zar ne?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti