Fosil pokazao da su gušteri postojali 35 milijuna godina ranije nego se dosad mislilo

Novootkriveni fosil utječe na procjene o porijeklu guštera i zmija, koji su kolektivno nazivaju ljuskaši, a utječe i na pretpostavke o njihovoj stopi evolucije.

Hina | 03.12.2022. / 10:50

Gušter
Gušter (Foto: Getty Images)

Novo otkriće upućuje na to da gušteri postoje 35 milijuna godina duže nego što se ranije smatralo, piše BBC.

Sveučilište Bristol je CT uređajem analiziralo fosil gmaza koji se desetljećima čuvao u spremištu Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Analiza je pokazala da je nepoznati gmaz blisko povezan sa suvremenim gušterima.

Dr. David Whiteside, koji je predvodio istraživanje, je kazao da će fosil vjerojatno postati jedan od najvažnijih koji su pronađeni u posljednjih nekoliko desetljeća.

Smatralo se da gušteri potječu iz razdoblja srednje jure, no novo otkriće sugerira da su živjeli i u razdoblju kasnog trijasa (prije 237-201 milijuna godina).

Fosil utječe na procjene o porijeklu guštera i zmija, koji su kolektivno nazivaju ljuskaši, a utječe i na pretpostavke o njihovoj stopi evolucije.

Fosil je pronađen u spremištu kao dio zbirke iz 1950-ih, koja uključuje primjerke iz kamenoloma blizu Tortwortha na zapadu Engleske.

Istraživački tim je otkriće nazvao Cryptovaranoides microlanius, što znači "mali mesar" i odnosi se na njegovu čeljust, koja je prepuna oštrih zuba.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti