FOTO Je li Izrael u izrazito preciznom napadu u Bejrutu koristio takozvanu nindža-bombu?

Precizan izraelski zračni napad u Bejrutu potaknuo je nagađanja o novom streljivu opremljenom oštricama, koje potencijalno signalizira naprednu tehnologiju ratovanja s niskim udjelom kolateralnih žrtava.

Branimir Vorša | 27.09.2024. / 10:18

Posljedica izraelskog udara preciznim neeksplozivnim projektilom u Bejrutu
Posljedica izraelskog udara preciznim neeksplozivnim projektilom u Bejrutu (Foto: X/@clashreport)

Nedavni zračni napad na automobil u Bejrutu, u Libanonu, potaknuo je nagađanja o mogućoj upotrebi preciznog kinetičkog projektila namijenjenog za vrlo važne ciljeve. Slike tog udara, posebice oštećenja na vjetrobranskom staklu, sugeriraju da je možda korišteno neeksplozivno oružje slično projektilu AGM-114R9X Hellfire, poznatom po minimalnoj kolateralnoj šteti. R9X, koji se često naziva "nindža-bomba" ili "leteći Ginsu", dizajniran je s oštricama koje iskaču umjesto eksplozivne bojeve glave kako bi neutralizirao samo ciljanu metu.

Trenutak u kojem muškarac pada na tlo nakon eksplozije pejdžera u trgovini u Libanonu Edward Snowden komentirao događaje u Libanonu: Riječ je o užasnom presedanu zbog kojeg je svijet danas nesigurnije mjesto

Uznemirujuća videosnimka brutalnih posljedica toga preciznog napada, kao i fotografije uznemirujućeg sadržaja kruže društvenim mrežama, iako ključni detalji udara zapravo ostaju nejasni. Vozač, koji je navodno teško ozlijeđen u udaru, nije u potpunosti identificiran i nije sigurno je li baš on bio ciljana meta. Napad je u skladu sa širom izraelskom kampanjom protiv Hezbolaha, dok glasine o potencijalnoj izraelskoj invaziji južnog Libanona nastavljaju rasti.

Čini se da je šteta na vozilu u skladu s kinetičkim udarcem, pri čemu se na vjetrobranskom staklu automobila vidi trag udarca u obliku križa. To karakteristično oštećenje navelo je stručnjake na usporedbu s navedenim projektilom R9X Hellfire, piše portal The War Zone. Projektil ima nekoliko oštrica poput mača, dizajniranih da iskoče prije udara, čime se povećava njegova smrtonosnost bez potrebe za eksplozivnim teretom.

Međutim, postoje značajne razlike u obrascima oštećenja od tipičnih R9X udara. Moguće je da je Izrael razvio vlastitu verziju takva projektila opremljenog oštricom. Takvo zračno streljivo, često opremljeno stabilizirajućim perajama, sve je zanimljivije za korištenje u kombinaciji s bespilotnim letjelicama i dizajnirano je za precizno pogađanje ciljeva uz minimalna dodatna oštećenja.

Kibernetička sigurnost, ilustracija Izraelci u Banjoj Luci otvorili akademiju za cyber sigurnost

Druga je teorija da je streljivo korišteno u Bejrutu možda imalo eksplozivnu bojevu glavu koja nije uspjela detonirati, piše The War Zone. Izrael je prethodno rasporedio streljivo sa smanjenim ili nepostojećim eksplozivnim opterećenjem, slično američkim bombama punjenima betonom dizajniranim za ograničavanje kolateralne štete. Preciznost navedenog izraelskog udara također je potaknula pitanja o tome kako je oružje navođeno, a neki sugeriraju da su se mogli koristiti izraelski napredni sustavi operatera u petlji ili čak ciljanje vođeno umjetnom inteligencijom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti