Edward Snowden komentirao događaje u Libanonu: Riječ je o užasnom presedanu zbog kojeg je svijet danas nesigurnije mjesto

Svjetski poznati zviždač Edward Snowden komentirao je eksplozije pejdžera u Libanonu.

Branimir Vorša | 18.09.2024. / 11:02

Trenutak u kojem muškarac pada na tlo nakon eksplozije pejdžera u trgovini u Libanonu
Trenutak u kojem muškarac pada na tlo nakon eksplozije pejdžera u trgovini u Libanonu (Foto: Afp)

Niz sinkroniziranih eksplozija u koje su uključeni pejdžeri u Libanonu svjetski poznati zviždač i bivši djelatnik američke Nacionalne službe sigurnosti (NSA) Edward Snowden osudio je kao nesmotrene jer Izrael nije u obzir uzeo potencijal za civilne žrtve. Najmanje devet osoba je poginulo, a njih oko 2800 ih je ozlijeđeno kada su pejdžeri, koje su prema izraelskoj obavještajnoj agenciji Mossad koristili članovi Hezbolaha, istovremeno eksplodirali. Militantna skupina okrivila je Izrael za grešnu agresiju i obećala osvetu.

Izraelska vojna vozila Izraelska vojska imala je važan zahtjev prema Googleu i Appleu: Američke kompanije brzo su ga ispunile

Snowden je u objavi na platformi X sugerirao da je do eksplozija vjerojatno došlo zbog ugrađenog eksploziva, a ne zbog hakiranja. Ono što je Izrael upravo učinio bilo je, bilo kojom metodom, nesmotreno. Digli su u zrak nebrojeno puno ljudi koji su se vozili (što znači automobili bez kontrole), bili u kupovini (s djecom u redu za blagajnu) i tako dalje. Nerazlučivo od terorizma, napisao je Snowden.

Da je bila riječ o iPhoneima koji su napuštali tvornicu s eksplozivom unutra, mediji bi vraški brže shvatili kakav je užasan presedan danas postavljen. Ništa ovo ne može opravdati. To je zločin. Zločin. I svi na svijetu manje su sigurni zbog toga, napisao je u još jednoj objavi Snowden.

Izvješća kanala Sky News Arabia, pozivajući se na izvore koje je prenio Times of Israel, navode da je izraelski Mossad stavio PETN, vrlo eksplozivnu tvar, u baterije pejdžera, koje su detonirane na daljinu podizanjem temperature. Ti su uređaji navodno stigli u Libanon ranije ove godine.

Kirurški i briljantno

Kibernetička sigurnost, ilustracija Izraelci u Banjoj Luci otvorili akademiju za cyber sigurnost

Jonathan Conricus, bivši glasnogovornik IDF-a, usprotivio se tvrdnjama da su eksplozije bile neselektivne. Neselektivno?? To je kirurški koliko god je to moglo biti, ciljajući samo na operativce Hezbolaha koji su bili dovoljno važni da im se izdaju posebni uređaji za komunikaciju. Danas ćete se morati blatiti bolje od toga, napisao je Conricus u objavi na platformi X.

Kako je ironično da je primitivni komunikacijski uređaj koji je Hezbolah podijelio svom ključnom osoblju kako bi izbjegao prisluškivanje Izraela korišten kao smrtonosno oružje u najsloženijem kibernetičkom napadu na svijetu. Briljantno, Conricus je također napisao u odgovoru na drugu objavu na platformi X.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant također je upozorio na nužnu vojnu akciju kako bi se zaštitili izraelski građani u blizini libanonske granice. Američki dužnosnici, međutim, savjetuju oprez te upozoravaju na eskalaciju u veći sukob.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti