FOTO Ovo je trenutak udara DART-a u asteroid Dimorphos: "Sada znanost može početi"

Čovječanstvo je u utorak postiglo nešto novo i nevjerojatno, jer smo prvi put uspjeli namjerno pogoditi asteroid udaljen 11 milijuna kilometara od kuće, kako bi mu promijenili putanju.

Branimir Vorša | 28.09.2022. / 09:41

Trenutak udara DART-a u asteroid
Trenutak udara DART-a u asteroid (Foto: ASI/NASA)

Nakon godina planiranja, NASA-in dvostruki test preusmjeravanja asteroida (DART) konačno je ostvaren, a njihova letjelica upsješno je udarila u asteroid, Dimorphos, koji kruži oko drugog i većeg asteroida, Didymosa. To je ujedno i prvi pokušaj preusmjeravanja putanje kozmičkog objekta značajnije veličine.

Asteroid Dimorphos Povijesni uspjeh NASA-e, DART precizno pogodio asteroid: "Svi smo zadržavali dah. Iznenađena sam da se nitko od nas nije onesvijestio, ni na sekundu"

Prijenos uživo omogućio je pogled "s prednjeg sjedala" na trenutak udara DART letjelice u Dimorphos, ali ostalo je pitanje kako je sudar mogao izgledati nešto udaljenijem promatraču.

Zahvaljujući talijanskom satelitu, sad znamo odgovor i na to pitanje.

Kako bi pratio utjecaj i učinke na Dimorphos neposredno nakon udara svemirske letjelice, DART je nosio satelit Talijanske svemirske agencije (ASI) pod nazivom Light Italian CubeSat za snimanje asteroida (LICIAcube), opremljen s dvije optičke kamere, LEIA i LUKE.

Talijanski satelit je bio postavljen prije trenutka udara i tako je uspio snimiti cijeli spektakularni događaj.

"Znanost može početi"

Na priloženoj slici, veliki svijetli objekt je asteroid, Didymos. Pored njega je vidljiva posljedica udara DART-a u Dimorphos, odnosno niti prašine kako se šire u svim smjerovima. Nova slike trebale bi otkriti i koliki je dio asteroida uništen udarom, kao i informacije o njegovom sastavu.

Te informacije pomoći će znanstvenicima da dizajniraju buduće misije preusmjeravanja asteroida, usavršavajući tehnologiju na temelju tih rezultata.

Sada znanost može početi, rekla je planetarna znanstvenica Katarina Miljković sa Sveučilišta Curtin u Australiji.

Slika nije dostupna NASA uspješno lansirala DART - raketu koja bi trebala testirati Zemljinu obranu od asteroida

Sljedeća faza misije uključuje traženje promjena u kretnjama pogođenog DImorphosa, koji je odabran kao meta zbog svoje veličine i položaja. S oko 160 metara u promjeru, asteroid kruži oko 780 metara širokog Didymosa otprilike jednom svakih 11,9 sati u klimavoj orbiti.

Iz ovog jednog sudara možemo naučiti više o mehanici udara u mala tijela, prijenosu momenta i mogućnosti korištenja umjetno izazvanih udara za izbacivanje asteroida iz njihove orbite. Ovo dosad nije učinjeno... Trebao nam je eksperiment velikih razmjera, kako bismo dobili potvrdu u odnosu na stvarne podatke. Ovo je kako bismo osigurali da ćemo znati što učiniti ako Zemlja ikada naiđe na opasan asteroid koji juri prema nama, kaže Miljković.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti