Francuska je postala poželjna: Amazon i Microsoft ulažu milijarde eura

Francuska je postala središte za umjetnu inteligenciju s obećavajućim startupima poput Mistrala i Poolside.

Hina | 13.05.2024. / 11:54

Velike internetske platforme, ilustracija (Foto: Afp)

Amazon će u sklopu kampanje "Odaberi Francusku" uložiti više od 1,2 milijarde eura u toj zemlji i otvoriti više od 3000 stalnih radnih mjesta, a Microsoft planira investirati četiri milijarde eura, objavile su kompanije u ponedjeljak.

Ulaganje Amazon Web Servicesa povećalo bi infrastrukturu za poslovanje u oblaku na području Pariza.

Povećana popularnost umjetne inteligencije (GenAI) potiče potražnju za uslugama u oblaku, a Francuska je postala središte za umjetnu inteligenciju s obećavajućim startupima poput Mistrala i Poolside. Kompanije Meta i Google također već imaju centre za istraživanje umjetne inteligencije u toj zemlji.

Amazon je uložio više od 20 milijardi eura u svoje francuske operacije od 2010. godine i zapošljava više od 22.000 stalno zaposlenih u svojim poslovanjima u oblaku i na mreži.

Ti poslovi su dodatak na 2000 novih radnih mjesta koje smo najavili ove godine, rekao je voditelj u Amazon France, Frederic Duval.

Dio ulaganja bi se koristio za širenje logističke mreže. 

Microsoft će uložiti četiri milijarde eura, rekao je njegov potpredsjednik i predsjednik Brad Smith za francuski list Le Figaro.

Smith je rekao da će se velik dio tog investicijskog novca fokusirati na sektor umjetne inteligencije (AI) a Microsoftov će podatkovni centar biti smješten u gradu Mulhouseu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti