Francuska legenda vraća se u električnom ruhu: Predstavljen Renault 4 E-Tech

Na tržištu bi se mogao pojaviti sljedeće godine s dvije verzije motora i baterija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2024. / 15:47

Renault 4 E-Tech (Foto: Renault)

Jedna od zvijezda ovogodišnjeg sajma automobila u Parizu je novi automobil Renaulta baziran na legendarnom modelu 4. Renault 4 E-Tech je, kako su to naglasili iz francuske kompanije, retro-futuristički model koji odražava njihovu posvećenost ubrzanju energetske tranzicije. Naravno, riječ je o potpuno električnom modelu.

Prototip električnog Renault Twingo Stiže automobil koji bi trebao donijeti revoluciju na električno tržište, a proizvodit će se u Sloveniji

Dizajn dijeli neke elemente kao i legenda koja je predstavljena još šezdesetih godina prošlog stoljeća i koja je tijekom više desetljeća i na više od 100 tržišta prodana u više od 8,1 milijun komada. Kao neke od poveznice tog dizajna treba izdvojiti prepoznatljivu prednju masku s logom Renaulta u sredini, dok su originalna i legendarna trodijelna svjetla sa stražnje strane sada dobila novi život, s modernim linijama i prepoznatljivim LED potpisom.

Renault 4 E-Tech (Foto: Renault)

Renault 4 E-Tech (Foto: Renault)

Među ostalim poveznicama u dizajnu s originalnim modelom, iz Renaulta spominju i linije poklopca motora koje se nastavljaju do dna rešetke i oblik stražnjeg prozora, a treba spomenuti i platneni krov kojim se upravlja pritiskom na tipku ili putem glasovne kontrole.

Moderna i električna četvorka napravljena je na istoj platformi kao i nedavno predstavljen model R5 (AmpR Small platforma) te je dimenzijama, ali i uskim krugom okretanja idealan za gradsku vožnju, no zahvaljujući prtljažniku kapaciteta 420l, s njim ćete bez problema moći i na putovanja.

Kada se pojavi na tržištu, što bi trebalo biti sljedeće godine (službeno još nije objavljeno), bit će dostupan samo s prednjim pogonom i dva modela motora i baterija. Snažniji model imat će motor od 150KS, 52 kWh bateriju koja bi trebala osigurati doseg od oko 400 km, a automobil bi do stotke trebao ubrzati za 8,5 sekundi. Za one koji će tražiti jeftiniju varijantu ovog automobila, dostupan je model sa slabijim motorom (120 KS) koji do 100 km/h može ubrzati za 11 sekundi, dok njegov doseg s 40 kWh baterijom iznosi oko 300 km. Baterija na oba modela može se od 15 do 80 posto kapaciteta napuniti za pola sata.

U unutrašnjosti automobila nema, naravno, prepoznatljivog povišenog mjenjača, već dominiraju ekrani - jedan ispred vozača s osnovnim informacijama o automobilu i vožnji te dodatni centralni ekran. I ovaj Renaultov automobil dolazi s openR link sustavom u kojem su integrirane Googleove usluge te s podrškom za ChatGPT, a dostupan je i Renaultov virtualni asistent Reno.

Prototip električnog Renault Twingo Suradnja s Kinezima, a proizvodnja u Sloveniji: Renault planira električni automobil cijene do 20 tisuća eura

Renault 4 E-Tech (Foto: Renault)

Datum početka prodaje ovog automobila još nije poznat, kao niti njegova cijena. Dok neki mediji spominju kako bi ona mogla biti niža od 30 tisuća eura, druge informacije govore o cijeni većoj od 33 tisuće eura, no kako nema službenih podataka, do njihove objave možemo samo nagađati koliko bi to moglo iznositi. Renault 4 E-Tech na tržištu očekujemo tijekom sljedeće godine.

Izvor: EV Arena 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti