Francuzi kaznili Apple s rekordnih 1,1 milijardi eura

Apple je nametao cijene drugim prodavačima kako bi se cijena proizvoda izjednačila s cijenama u Appleovim trgovinama ili na internetu.

Martina Čizmić | 17.03.2020. / 08:25

Apple, ilustracija (Foto: AFP)

Pomalo u sjeni cijele situacije s epidemijom koronavirusa, donesena je odluka o rekordnoj kazni izrečenoj u Francuskoj nekoj tehnološkoj tvrtki.

Naime, francuski regulator tržišta odlučio je kazniti Apple s 1,1 milijari eura i to zbog "ponašanja prema distribucijskoj i prodajnoj mreži koje nije bilo u skladu s pravilima natjecanja na tržištu".

U svojoj odluci napisali su kako je Apple nametao cijene drugim prodavačima kako bi se cijena proizvoda izjednačila s cijenama u Appleovim trgovinama ili na internetu.

Apple i njegova dva veleprodajna partnera dogovorili su se kako se neće nadmetati te kako će zabraniti distributerima da se nadmeću međusobno, što je "steriliziralo" veleprodajno tržište za Appleove proizvode, stoji u objavi francuskog regulatora.

Osim Applea, kazne su određene i njegovim veleprodajnim partnerima. Tako je Tech Data kažnjen sa 76 milijuna eura, a Ingram Micro sa 63 milijuna.

Očekivano, Apple je najavio žalbu na odluku te samu kaznu nazvao "presedanom u Francuskoj".

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti