Futurist Gary Whitehill: Hrvati trgnite se, inače za par godina nećete imati državu

"Tehnologija nam daje svojevrsnu slobodu, ali treba razumjeti što je napredak i kako ga ostvariti", poručuje Whitehill

Martina Čizmić | 07.06.2017. / 07:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amerikanac Gary Whitehill za sebe kaže da je futurist i stanovnik svijeta. Iako je stacioniran u Ghani, više od 300 dana godišnje provede putujući po svijetu i održavajući predavanja o tome što nas očekuje u budućnosti.

Za razliku od nekih drugih vizionara, koji svoj fokus stavljaju na napredak tehnologije i razvoj društva u kojem će roboti biti ravnopravni ljudima, Whitehill u svojim energetičnim nastupima u prvi plan stavlja čovjeka. Ne čovjeka koji tek dolazi, nego čovjeka koji je već tu i mora se izboriti za sebe.

U svojoj biografiji ima cijeli niz impresivnih dostignuća. Sa samo 33 godine vlasnik je tri diplome, konzultant je za brojna najuspješnija svjetska poduzeća, a njegov projekt Entrepreneur Week je u samo dvije godine osvojio svijet.

Hrvatska - turistička ili lifestyle destinacija?

Njegovo predavanje o vodstvu i vođenju, poslovanju i mladima na SAP Forumu u Zagrebu bilo je sve samo ne dosadno. Jer Whitehill je predavanje otvorio jednom rečenicom - kako bi u jednoj rečenici opisali zašto Hrvatska postoji?

"Hrvatska se ponosi svojim prirodnim ljepotama, no umjesto da se fokusira na prirodu i turizam, trebala bi se fokusirati na to da postane lifestyle destinacija", ističe Whitehill i dodaje kako je za uništiti turističku destinaciju dovoljna jedna automatska puška.

Upravo zbog toga, smatra Whitehill, građani Hrvatske trebali bi se trgnuti i uzeti stvari u svoje ruke.

"Tehnologija nam daje svojevrsnu slobodu, ali treba razumjeti što je napredak i kako ga ostvariti. Treba imati hrabrosti i suočiti se s izazovima", poručuje Whitehill.

Zašto Hrvatska ne bi mogla postati vodeća svjetska visoko-tehnološka socijalna demokracija? S brojnim novim radnim mjestima u IT-u, rastom BDP-a i osvojenim novim tržištima.

"Jer Hrvatska je odraz nas samih. Probudite se! Pogledajte se u ogledalo!", poziva Whitehill.

Ističe kako prije svega moramo odlučiti kako ćemo procjenjivati svijet - po BDP-u ili humanosti.

"Pametni telefoni mogu biti zabava, ali isto tako mogu biti i napredak. Međutim, moramo se zapitati, želimo li svijet u čijem će središtu biti ljudi ili serveri? Jer, ako se odlučimo na servere to znači da su velike kompanije poput Facebooka ili Googlea nova carstva koja će upravljati svijetom", ističe Whitehill, ali i dodaje kako ne mora sve biti tako crno.

Trgnite se!

Kako ne bismo budućnost doživljavali kao prijetnju, jer ne razumijemo promjene koje nam se događaju, trebali bismo promijeniti način razmišljanja.

"Hrvatska vlada trebala bi se trgnuti iz modaliteta samoočuvanja i shvatiti da su tvrtke te koje stvaraju novac. Trenutno u Hrvatskoj vlada svojevrsna Ponzi shema koja kaže ako nisi dio vlade, nisi ništa. Vlada se svojski trudi da bude upletena u sve, ali mora shvatiti da će u budućnosti svi poslovni modeli biti irelevantni. Treba osvajati nova tržišta, biti inovativan, a ne fokusirati se na zaradu", savjetuje Whitehill.

Dodaje kako bi se hrvatske tvrtke trebale okrenuti agilnom poslovnom modelu i prebaciti fokus s EU tržišta na svijet. Jedino to će ih pripremiti na promjene koje budućnost donosi.

"Obrazovanje na papiru, ne znači da ćete imati posao. Današnji sustav obrazovanja od djece radi robote koji samo ponavljaju ono što im se govori. Ne razmišljaju svojom glavom. Počnite razmišljati! Mladi, aktivirajte se, agitirajte, glasajte i pokrenite promjene", apelira Whitehall.

Upozorava kako Hrvatskoj treba strategija za uspjeh, ali ona ne smije biti široka. Trebala bi se fokusirati na 3-5 stvari, jer kako kaže, "imate svega nekoliko godina da se pokrenete i manje od 10 godina za promjenu".

"Mladi vam odlaze, a stari ostaju. Znate li što to znači? To znači da za 10 godina više nećete imati državu. Netko drugi će vam govoriti što i kako morate raditi. A tada više nećete imati pravo vlastitog izbora. Zato se pokrenite već sad, povežite se i organizirajte se. Zašto svi žele biti u sredini? Jer je tamo najsigurnije, ali se i najmanje mijenja. Koji put jednostavno morate skočiti i vjerovati da će se sigurnosna mreža pojaviti", ističe Whitehill i na kraju poručuje: "Svi zaslužuju bolje!".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti