Gagarinov let u svemir uskoro na YouTubeu

Film je snimljen iz svemirske postaje koja pokušava dočarati kako je Zemlju vidio Yuri Gagarin 1961.

Zimo Zimo Zimo | 26.03.2011. / 13:36

Gagarinov let u svemir uskoro na YouTubeu

Film je snimljen iz svemirske postaje koja pokušava dočarati kako je Zemlju vidio Yuri Gagarin 1961.

Yuri Gagarin prvi je čovjek koji je otputovao u svemir 12. travnja 1961. u letjelici Vostok 1, te je povodom 50-te obljetnice FirstOrbit snimio film o tom događaju.

Ne postoje video zapisi iz svemira koje je proživio Gagarin, no postoje audio snimke koje su ovaj puta iskorištene kako bi predočili svijetu iskustvo koje je vidio i doživio Yuri Gagarin 12.travanja 1961.

U 108 minuta putovanja iznad Zemlje, Rus je proputovao Sovjetski Savez, Tihi ocean, tjesnac Magellan u Južnoj Americi, Atlantik i Afriku te se vratio u blizini grada Engelsa na jugozapadu Rusije.

Pogled na Zemlju istog putovanja snimljen je iz International Space Station (ISS), a te su snimke iskorištene za izradu ovog filma.

Pogled koji je vidio Gagarin ne može se prikazati na isti način kako ga prikazuje ISS iz razloga što je Gagarin letio bliže polovima, a niti je današnja formacija oblaka ista kao i prije 50 godina.

Snimanje nije bilo lako za posadu u ISS-u i Dr. Rileya koji trenutno živi u toj svemirskoj postaji, jer kako kaže, morali su snimiti taj pogled na isti dan kada ga je Gagarin vidio kako bi kut Sunca bio pravilan. 'Takva šansa ostvaruje se svakih šest tjedana' - istaknuo je Riley.

Ekipa koja stoji iza izrade filma nada se da će, što je najbliže moguće, predočiti ljudima kako je Zemlju vidio Gagarin, pa su tako uz moderne snimke prikazane i neke originalne, te njegov audio zapis.

Pogledajte i trailer za nadolazeći film koji ćete moći pogledati na YouTubeu 12. travnja, odnosno 50-toj obljetnici prvog čovjeka u svemiru.

Via [BBC]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti