Albert Gajšak i CircuitMess su ponovno uspjeli: Lansirali STEM Batmobil i u samo sat i pol prikuplili potrebna sredstva

CircuitMess do sad je imao nekoliko uspješnih Kickstarter kampanja, a sredstva za Batmobile prikupili su u samo sat i pol.

Martina Čizmić | 05.10.2021. / 14:13

Galerija

 Albert Gajšak i njegov CircuitMess već su se dokazali kao uspješni organizatori Kickstarter crowdfunding kampanja, a današnjim podvigom to su samo potvrdili. Naime, u 10 sati pokrenuta je crowdfunding kampanja za novi CircuitMessov uređaj, STEM Batmobile. Radi se o svojevrsnoj pametnoj i edukativnoj igrački koja će dolaziti u kutiji u dijelovima te će ju trebati sastaviti kako bi ju se moglo koristiti, baš kao i prethodne CircuitMessove uređaje. 

U 11:30 sati, dok je konferencija za novinare na kojoj je Gajšak predstavljao ovaj projekt još trajala, na Kickstarteru je već bio ispunjen cilj kampanje i prikupljeno 15 tisuća dolara. Naravno, to nije iznos na koji Gajšak i ekipa ciljaju.

Dugotrajni pregovori za licencu za Batmobile 

Kako nam je sam rekao, ponose se što je upravo njihova posljednja Kickstarter kampanja, za STEM Box, prikupila 460 tisuća dolara i tako postala najuspješnija hrvatska crowdfunding kampanja na globalnoj razini. Za Batmobile, koji je napravljen uz blagoslov Warner Brosa, očekuju prikupiti i više. 

Slika nije dostupna Mladi karlovački genijalac ima novu igraću konzolu koja će privući nove generacije djece u STEM

Tijeko 60 dana, koliko kampanja traje, svi zainteresirani mogu ju podržati na Kickstarteru, a za svoj trud i novac mogu dobiti Batmobile po puno povoljnijoj cijeni nego što će on biti dostupan u redovnoj prodaji. Jedina je caka što će na svoj Batmobile, ako sve prođe kako treba, morati pričekati do srpnja sljedeće godine. Naime, tada će upravo oni koji će podržati projekt na Kickstarteru dobiti svoje prve primjerke. 

Gajšak je veoma optimističan i nakon dvije godine rada na projektu i bezbrojnih pregovora i odobrenja od Warner Brosa, uvjeren kako će Batmobile biti hit u cijelom svijetu. Naime, CircuitMess je jedna od rijetkih tvrtki u svijetu koja je dobila pravo na korištenje licence u cijelom svijetu. A za to su morali ispuniti brojne uvjete i dobiti odobrenje za konačni dizajn od Warner Brosa. Također, morat će u SAD poslati i nekoliko finalnih proizvoda kako bi Warner Bros bio siguran da su ispoštovali sve uvjete licence. 

Igračka, ali i puno više

Pojasnio nam je kako Batmobile nije samo igračka koju je potrebno sastaviti, već pravi mali pametni uređaj, jer u sebi sadrži i senzore, kameru te kod koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, neuralnim mrežama i omogućuje svima koji se žele okušati u programiranju da sami upravljaju Batmobilom. 

Slika nije dostupna Gajšak i CircutMess za svoj STEM Box skupili nevjerojatnih 400 tisuća dolara

Slika nije dostupna Još jedan uspjeh mladog inovatora: Gajšak i njegov tim u samo četiri sata ostvarili zacrtani cilj na Kickstarteru i osigurali financiranje za novi hit

Ovo je ujedno naš najjednostavniji proizvod do sad jer ne zahtjeva nikakvo lemljenje. Cijeli set dolazi u dijelovima, a poanta je učiti kroz sastavljanje, spojiti uređaj na računalo i pomoću aplikacije za kodiranje CircuitBox naučiti kako upravljati njime. Namjerno smo odlučili izbaciti lemilicu iz ovog seta jer smo tijekom godina zaključili kako se mnogi odrasli, a onda i djeca jednostavno boje lemljenja. Misle da je to nešto jako komplicirano. Ovako sve dobiju u setu i potreban im je samo odvijač kako bi ga sastavili, pojasnio je Gajšak i dodao kako je za sastavljanje Batmobilea potrebno oko sat vremena. 

Za one kojima se ovaj set čini previše jednostavnim, u CircuitMessu su pripremili i napredne setove u kojima su dodatne komponente koje se mogu spojiti na uređaj. 

Želimo stvarati tehnologiju koja će biti zabavna. Za mnoge komponente i čipovi djeluju zastrašujuće. Htio sam napraviti nešto šte će i djeci i odraslima biti zabavno i blisko. Da im pokažemo da tehnologija nije nešto čime se bave stručnjaci u rukavicama u laboratorijama, već da može biti izvor zabave, dodao je Gajšak istaknuvši kako su odabrali Batmobile odnosno lik Batmana jer, za razliku od ostalih superjunaka on koristi vlastiti intelekt i tehnologiju, a nema neke posebne supermoći. 

Otkrio je i kako ima posebnu motivaciju za stvaranje igračaka koje su i edukativne i zabavne. 

MAKERphone "Uradi sam" telefon mladog Karlovčanina napokon dostupan svima

Ne radimo dovoljno na tome da se djecu uvede u STEM edukaciju. Želimo li bolju budućnost moramo već sad početi usmjeravati ljude koji će ju stvarati. Didaktičke igračke su super, ali su dosadne. Zabavne igračke su super, ali nemaju tu edukativnu komponentnu. Želim stvarati igračke koje su i zabavne i edukacijske, kako bi se djeca mogla zabaviti, ali i otkriti nešto novo, dodao je Gajšak. 

Rezultati su tu, pa se okreću budućnosti 

Iako su trenutno fokusirani na Batmobile, u CircuitMessu ne miruju i već razmišljaju o budućnosti. Tako je Gajšak otkrio kako im je želja u budućnosti stvarati setovi koji će se temeljiti na magnetskim konektorima i koje će korisnici moći slagati neovisno o tome kakav je set u pitanju. Umjesto da slože automobil, mogli bi složiti bager, zrakoplov ili nešto treće. 

Također, ove ćemo godine po prvi put ostvariti milijun eura prihoda, tako da više nismo mala tvrtka. Do sad smo sve ulagali u tvrtku, a sad već razmišljamo i o privlačenju većih investicija, otkrio je Gajšak. 

Cilj je privući investitore na svjetskoj razini koji bi svojim investicijama omogućili daljnje širenje tvrtke, stvaranje novih proizvoda i podizanje cijele proizvodnje na novu razinu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti