Mladi karlovački genijalac ima novu igraću konzolu koja će privući nove generacije djece u STEM

Nibble je. najjednostavnije rečeno, napredna verzija MAKERbuina koja je i dalje dovoljno jednostavna za sklapanje, programiranje i korištenje, da ju mogu sastaviti i djeca (uz roditeljski nadzor).

Martina Čizmić | 06.09.2020. / 08:47

 Nakon što je prije tri godine mladi karlovački genijalac, Albert Gajšak na tržište izbacio inovativnu "uradi sam" igraću konzolu MAKERbuino, pokazalo se da postoje ljudi diljem svijeta koji žele sami, gotovo od nule, napraviti vlastitu igraću konzolu. I da ona ne mora biti posljednji krik tehnologije.

U međuvremenu je Gajšak i njegov CircuitMess na tržište izbacio još nekoliko "uradi sam" tehnoloških setova, a posljednja Kickstarter kampanja za pretplatu na takve setove, oborila je sve rekorde.

No, u CircuitMessu odlučili su se, na neki način, vratiti korjenima, pa su osmislili novu verziju originalne MAKERbuino igraće konzole koja ulazi i u maloprodaju.

Kako nam je pojasnio Gajšak, uređaj se zove CircuitMesss Nibble i u prodaji će biti u odabranim poslovnicama trgovačkog centra Kaufland diljem Hrvatske.

Ovo je prvi veliki trgovački lanac s kojim smo uspjeli sklopiti suradnju, ističe Gajšak.

Nibble je. najjednostavnije rečeno, napredna verzija MAKERbuina koja je i dalje dovoljno jednostavna za sklapanje, programiranje i korištenje, da ju mogu sastaviti i djeca (uz roditeljski nadzor).

Pokreće ga 32-bitni procesor, ima 4MB flash i 80KB radne memorije te 1,44 inčni full color TFT ekran. S računalom se može povezati kablom, ali i bežičnom mrežom, a uz sve to za sastavljanje će u prosjeku biti potrebno dva sata. To znači da djeca starija od devet godina mogu bez problema sudjelovati u sastavljanju te učiti programirati u C++ (Arduino), CircuitBlocks i Phyton programskim jezicima.

Najveći softverski novitet je CircuitBlocks, naša jedinstvena aplikacija za učenje programiranja koja će na zabavan i jednostavan način pokazati svakoj “neznalici” kako uspješno isprogramirati vlastitu igru za Nibble, ističe Gajšak te dodaje: Još jedno poboljšanje su i upute na hrvatskom jeziku. Nadamo se da će lokalizirane upute pridonijeti pristupačnosti naših setova na hrvatskom tržištu i olakšati mnogima prve korake u svijetu elektronike i programiranja.

Nibble dolazi u kutiji sa svim potrebnim alatima za sklapanje te četiri predinstalirane videoigre.

Iz CircutiMessa ističu kako će Nibble, uz sate zabave, djeci i roditeljima omogućiti da nauče kako ispravno lemiti, koje su osnovne elektroničke komponente i kako rade, što su mikroračunala i digitalna elektronika, kakko programirati mikroračunalo, kako rade igraće konzole, osnove dizajna video igara i kako programirati vlastitu videoigru.

Nibble set bit će dostupan u 33 odabrane poslovnice Kauflanda po cijeni od 399,90 kuna od ponedjeljka 7. rujna 2020.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti